Z devíti návrhů se porota shodla téměř jednohlasně na tom od Jana Trávníčka a Jakuba Sládka. „Podařilo se jim skloubit rozšíření plochy náměstí do parku a mezi hřiště. Zajímavě vyřešená je budova zázemí, která je schovaná do svahu terénu. V parku navrhli centrální víceúčelovou plochu, která může v budoucnu sloužit pro konání akcí pro místní,“ popsal pro Blesk.cz radní Martin Polách (ANO).

Do budoucna by tu mohly probíhat například farmářské trhy. „Kromě usazení budovy zázemí bylo na návrhu zajímavé to, jak bylo pojato veřejné prostranství. To se dá do budoucna použít pro trhy nebo například kluziště,“ popsal dále Polách. Pražané tu naleznou dva tenisové kurty a další multifunkční hřiště, všechny by měly mít podle radnice umělý povrch pro širší použití.

Odkaz „Velké války“

Náměstí je pojmenováno po kolínském rodákovi a prozaikovi Josefu Svatopluku Macharovi (1864-1942). Již v roce 1924 se však své funkce vzdal, neboť se dostal do opozice proti oficiální politice T. G. Masaryka. Macharovo náměstí se nachází na Ořechovce. Je obklopeno vilovou zástavbou a prochází tu i cyklostezka.

V zeleni náměstí stojí pomník, který Střešovice pomocí dobrovolné sbírky postavily svým padlým v 1. světové válce. Autorem uměleckého díla je sochař Josef Franěk. Celý pomník včetně podstavce je téměř tři metry vysoký. Socha představuje raněného umírajícího vojáka v uniformě s taškami na náboje za opaskem. Po zásahu mu spadla vojenská helma, která představuje symbolický náznak, že boj již pro něho definitivně skončil. Pomník byl slavnostně odhalen 13. října 1929 dopoledne za velké účasti místních spolků a občanů.
Fotogalerie
5 fotografií