Podnik není klasickým bistrem. Mléko, vejce a ani sýr tady na talíři nedostanete. Jedná se o veganské bistro, které chce vařit rostlinné alternativy běžných jídel. Všichni jsme vegetariáni a vegani, a tak jsme logicky dospěli k veganskému podniku, který je i šetrný k životnímu prostředí,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů Filip Haukchnet, proč volili právě cestu veganského bistra.

Česká klasika trochu jinak

Mezi prvními podávanými jídly byly sojové výpečky s knedlíkem a se zelím nebo kořenová omáčka. „Ten hlavní chod je moc dobrý. Je super, že tady mají lidové ceny. V dnešní době se za 90 korun málokde najíte,“ chválila obědové menu jedna z prvních návštěvnic Karolína.

Video
Video se připravuje ...

Střecha měsíc před otevřením Eva Fornálová

Tohle bistro nemá zvláštnost pouze ve veganské stravě - dává totiž šanci lidem, kteří práci shánějí jen těžko, a tak tu obsluhují bývalí trestanci a lidé bez domova. Sociální podnik je navíc vedený jako družstvo, aby se na chodu podíleli všichni: nejen zakladatelé, ale také zaměstnanci. 

Jak to celé začalo?

Nápad se zrodil před více než rokem. „Toužil jsem mít svůj sociální podnik, kde bych nabídl práci lidem z ulice. Další zase chtěli pomoci lidem po výkonu trestu... A tak jsme to spojili,“ vzpomíná Filip Haukchnet, jak se všichni potkávali jako aktivisté měsíce předtím, než dali společně hlavy dohromady.

Sen pomáhat skrze bistro pak zrealizovali za pomoci crowfundingového portálu. Na tom se jim povedlo vybrat přes čtvrt milionu korun, aby mohli zařídit nejen kuchyň, ale zrekonstruovat celý vnitřní prostor, který byl před měsícem v tristním stavu. To vše se povedlo. V Milíčově 25 vás přivítají každý den mezi 10. ranní a 22. hodinou večer. 

Podívejte se, jak to tady vypadá teď:

Fotogalerie
22 fotografií