Spolek Šatovka nabízí radnici Prahy 6 další jednání o budoucnosti zanedbané usedlosti v Šáreckém údolí, kterou nyní obsadili squatteři. „Věříme, že existuje možnost dialogu, ten nesmí ale být jen předzvěstí dalších marných slibů a nikdy nekončících jednání,“ uvedla za spolek Michaela Pokutová. Spolek by mohl podle ní využívat budovy i jen dočasně.

V srpnu 2011 městská část podala žádost o změnu územního plánu. Od té doby radnice pouze zabezpečila objekt proti vstupu. „Rekonstrukce budovy začne, jakmile ke změně územního plánu dojde – a to dle nového projektu. Do objektu nicméně nezatéká, není tedy důvod do stávajícího stavu investovat, protože tak jako tak musí projít celkovou rekonstrukcí,“ uvedl mluvčí radnice Ondřej  Šrámek.

Dříve spolek nabízel, že v usedlosti zřídí občerstvení s dílnou pro cyklisty a uměleckou galerii a bude tam pořádat menší festivaly se zaměřením na výtvarné umění. V budově Šatovka chce radnice Prahy 6 vytvořit místo pro setkávání a přednášky zejména pro seniory. Kolem budovy by v zahradě měly vyrůst menší domky, které by sloužily trvalému bydlení seniorů.

„ODS za starostky (Marie) Kousalíkové (ODS) plánovala využít Šatovku pro sociální služby, ale připravovaný projekt současné vedení Prahy 6 bohužel nikam neposunulo,“ uvedl opoziční zastupitel Jakub Stárek (ODS). Podle něj mohlo vedení městské části udělat více pro to, aby byla změna územního plánu už dokončena.

„Přestože to trvá vždycky dlouho, vždycky záleží na vztazích radnice, jestli ten problém doopravdy máte v hledáčku a vyjednáváte o tom. A to se v tomhle případě veřejně nedělo,“ řekl Stárek.

Podle Stárka mohla radnice využít i toho, že ve vedení hlavního města jsou tři stejné politické subjekty jako v čele radnice Prahy 6. V šesté městské části jsou spolu v koalici ANO, KDU-ČSL, Starostové a TOP 09. Na magistrátu jde o ANO, ČSSD a Trojkoalici, v níž jsou KDU-ČSL, Starostové a Zelení.

Místo osídlili squatteři

Usedlost v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, ale další odejít odmítli a zůstali na střeše budovy. Policie kvůli obavám z možného zranění squatterů či policistů proti lidem na střeše nechce zatím zasahovat.

Policie původně označila jednání squatterů za přestupek, ale v sobotu oznámila, že jde o trestný čin neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Na pokyn státního zástupce tak bylo zahájeno trestní řízení. Za neoprávněné obsazení cizího domu hrozí pokuta nebo až dva roky vězení. Za mimořádných okolností – pokud vznikne velká škoda, nebo čin spáchá organizovaná skupina – může trest činit až pět let.

Fotogalerie
8 fotografií