Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Trump musí přežít! Prezident by se před atomovkou schoval „pod golfovou jamku“

Autor: ash - 
12. února 2018
19:10

Od Trumana až po Trumpa mají američtí prezidenti přednostní přístup do nejdokonalejších bunkrů, aby z nich mohli vést jadernou válku. Co se vlastně stane s nejvyšším činitelem Spojených států, pokud se jaderná hrozba stane aktuální? Téměř okamžitě by měl být dopraven na bezpečné místo. Trump má na výběr mezi bunkry připravenými pro jeho předchůdce – a dvěma, které sám vlastní.

Nejrychleji dosažitelný protiatomový bunkr z Bílého domu je opevněný komplex přímo pod ním. Byl postavený v 50. letech minulého století na pokyn prezidenta Harryho Trumana. Posloužil mimo jiné i během teroristických útoků z 11. září 2001, kdy do něj přesídlil americký viceprezident Dick Cheney spolu s dalšími vysokými činiteli, například ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem, ale i se svojí manželkou. Tehdejší prezident George W. Bush strávil první den po útoku na vojenské letecké základně.

Schovka pro „vrchol potravního řetězce“

Část dne, kdy na New York a Washington zaútočili teroristé s unesenými dopravními letadly, strávil v bunkru pod Bílým domem i Robert Darling, člen armádní jednotky, která se tehdy o bunkr starala. Příliš mnoho podrobností o bunkru však zpravodajskému serveru BBC News, který ho vyzpovídal, neřekl. „Sem má přístup jen skupina osob přezdívaná Vrchol amerického potravního řetězce,“ poznamenal s úsměvem Darling. „Sociální hierarchie se v případě jaderného ohrožení stává otázkou života a smrti,“ dodal.

S touto „vyvoleností“ Američané vcelku souhlasí. Podle nich je budování takových bunkrů nezbytnou součástí vlády. „V případě katastrof musíte zachovat hlavní řetězec velení,“ řekl k tomu Randy Sowell, archivář v Trumanově prezidentské knihovně ve státě Missouri. „Jinak by došlo k úplnému chaosu.“

V době Trumana podle Sowella existovala vize, že lze na neznámé místo ukrýt takřka celý vládní komplex. I podle něj to dnes zní absurdně – ale takový komplex byl za Trumana skutečně vybudován. Hlavní bunkr pro prezidenta a jeho nejbližší spolupracovníky je ukryt pod vrcholem kopce Mount Weather poblíž Bluemeontu ve státě Virginia.

Na dalším místě, pod hotelovým komplexem Greenbrier u White Sulphur Springs v Západní Virginii, pak bylo místo pro celý americký Kongres. Úkryt byl udržován v chodu po desítky let, než ho „odtajnila“ americká média. Pak vláda oznámila, že ho vyřazuje z provozu a dnes se do něj dostanou i turisté. Po 11. září 2001 však byl údajně opět aktivován prezidentský bunkr pod Mount Weather.

Bunkr pod druhou jamkou golfového hřiště

Prezident Trump má však k dispozici nejméně dva další protijaderné bunkry, kam by předchozí prezidenti zamířili jen těžko. Jeden je pod jeho golfovým hřištěm ve West Palm Beach (podle časopisu Esquire přesně pod druhou jamkou). Ten původně sloužil jako úložiště bomb.

A druhý bunkr má přímo na jeho floridském panství Mar-a-Lago. Ten je de facto pozůstatkem horečného budování bunkrů bohatými Američany v čase studené války. Protijaderný úkryt zde vybudovala předchozí majitelka pozemků Marjorie Merriweather Postová. Dohnal ji k tomu strach vyvolaný Korejskou válkou. Trump celé sídlo i s bunkrem koupil v roce 1985.

V každém případě, ať už Trump či kterýkoli další americký prezident jednou bude prchat do jaderného úkrytu, musí se modlit, aby jaderná nálož nedopadla přímo na něj. Žádný z nich, ať jsou jakkoli vybudované a vybavené, by nevydržel přímý zásah. „Proti takové tlakové vlně a žáru žádná obrana neexistuje,“ je si jist Kenneth Rose, autor knihy Celý národ pod zemí: jaderný bunkr v americké společnosti. 

prycsnima ( 12. února 2018 22:00 )

 A co kdyby ty trdla přežili? Kdo by jim sloužil? Co by žrali? Dyg by už nebyli lidí co by makali a tihle hovada nic neumí.stejne by pak taky pochcípali.tak vo co gou.

Zobrazit celou diskusi