„V současné době největší akcí, která se chystá, je rekonstrukce Zařízení na energetické spalování odpadu (ZEVO) v Malešicích,“ uvedla na konferenci radní Plamínková. Rekonstrukce se bude týkat všech čtyř kotlů, se kterými spalovna pracuje.

Práce by měly být zahájeny ještě během letošního roku. Práce na jednotlivých linkách budou probíhat po etapách. Každá linka zabere rok oprav, obměn a výměn. Hotovo má být až v roce 2022. Spalovna bude ekologičtější, ekonomičtější a efektivnější.

„Během obnovy sice očekáváme dočasný pokles roční kapacity, nasmlouvaný odpad z Prahy však přesto dokážeme i nadále termicky zhodnocovat a získané teplo dodávat do městské sítě,“ upřesnil k chystané rekonstrukci ředitel ZEVO Malešice Aleš Bláha. „Obnovou spalovacího systému a parního kotle se zajistí bezpečnost a kontinuita spalování směsného komunálního odpadu.“

Rekonstrukce zevnitř i zvenku po vzoru Vídně

Kromě nutných oprav vybavení spalovny dojde i ke zlepšení jejího vzhledu. „Věřím, že budeme moci i po architektonické stránce být na naši spalovnu stejně pyšní, jako jsou Vídeňané na spalovnu Friedensreich Hunderrtwassera,“ uvedla radní. Ta kromě své praktické funkce přitahuje kvůli neobvyklému vzhledu i turisty. Celková výše investic do rekonstrukce spalovny sahá ke 2,8 miliardy korun.

Ekologičtější vozový park

Kromě inovace malešické spalovny představily Pražské služby záměr zavádět od března tři nová vozidla na elektrický pohon. Ta budou v centru Prahy dbát o úklid chodníků.

„Stroje plně nahradí ty, které používáme dnes,“ sdělil vedoucí provozně ekonomického odboru PSAS František Hodan. Kromě omezení emisí nebo sníženého hluku při provozu je jejich výhoda i v nižších provozních nákladech. Celková investice za tři nová vozidla dosahuje zhruba 18 milionů korun.
Fotogalerie
9 fotografií