Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Austrálie není země, opravil profesor studentku. V zeměpise selhávají i politici

Autor: Mii - 
17. února 2018
15:55

Americký vysokoškolský profesor dostal vyhazov poté, co žákyni v testu škrtl správnou odpověď, že Austrálie je země. Domníval se, že je to jen kontinent. Dívce špatně oznámkoval práci, škola se už ale za vyučujícího omluvila. Podobný zeměpisný kiks měl v minulosti i americký prezident Donald Trump, prezidentská kandidátka Sarah Palinová nebo pražský exprimátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Incident se odehrál na americké soukromé univerzitě Southern New Hampshire. Studentka měla v rámci předmětu porovnávat americké sociální normy s normami v jiných zemích. Vybrala si Austrálii a jak se tamní výuka sociálních věd liší od té v USA.

Vyučující jí ale práci škrtl s tím, že „Austrálie není reálně země, ale pouze kontinent“. Studentka oponovala, s hodnocením své práce nesouhlasila. Profesor ovšem trval na svém.

„Austrálie je kontinent a ne země. Udělala jste chybu. Závažnou chybu, kvůli které celý dvoutýdenní výzkum přišel téměř vniveč,“ odpověděl studentce v e-mailu. „Chci, abyste pochopila, že jakákoli podobná chyba může výzkum velmi ovlivnit. Je to jako domino, pokud se někomu podaří zbořit jeden článek, spadne i zbytek,“ pokračoval profesor.

Dívka se nakonec rozhodla jít s věcí za vedením školy. Učiteli také poslala odkaz na webové stránky australské vlády. Ten, po tlaku okolí, musel uznat svoji chybu a práci dívky ohodnotil znova. Univerzita nakonec vyučujícího propustila a celé Austrálii se omluvila.

„Afrika není kontinent“

Zeměpisné omyly nejsou výjimečné ani ve vyjádřeních politiků. Známý je příklad amerického prezidenta Donalda Trumpa, který loni v září v proslovu pro OSN hovořil o zemi jménem Nambie. „Zdravotní systém Nambie je na tom špatně,“ řekl v souvislosti s epidemií eboly.

Žádná Nambie ale neexistuje. Jen Namibie, Zambie nebo Gambie. Internet se proto bavil spekulacemi, kterou zemi vlastně Trump myslel. Sám americký prezident později potvrdil, že mluvil o Namibii.

Americká prezidentská kandidátka Sarah Palinová, která soupeřila v roce 2008 s Barackem Obamou, o Africe mluvila jako o zemi. Podle novinářů z Fox News se ptala, zda je jižní Afrika částí země, a netušila, že Afrika je kontinent.

To tehdejší pražský exprimátor Tomáš Hudeček sice v roce 2014 neurazil žádnou zemi ani kontinent, podařilo se mu ale dopálit moravská města. Při zahájení kampaně před komunálními a senátními volbami řekl, že podpora Prahy, a nikoli Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova, může být jediným nástrojem, aby se Česko dostalo na evropskou úroveň. Výrok kritizovali politici z obou stran spektra. Exprimátor se nakonec omluvil.

Takhle vypadal novoroční ohňostroj v Sydney:

Video  Velkolepý ohňostroj v Sydney přilákal v Austrálii statisíce lidí  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi