Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Profesor se zabil ve věznici, tvrdí Írán. Kolegové tomu nevěří a chtějí vyšetření

Autor: base, ČTK - 
12. února 2018
13:55

Přední íránští vědci dopisem požádali prezidenta Hasana Rúháního o vysvětlení údajné sebevraždy svého kolegy ve věznici. Uvedla to v pondělí agentura AFP. Íránský prokurátor v sobotu oznámil, že se profesor sociologie Kávús Sejjed Emámí (63) ve věznici zabil. Zatčen byl 24. ledna, pak čelil obvinění ze špionáže. Kromě íránského občanství měl i kanadské.

Íránské úřady rodině sdělily, že Emámí zemřel v pátek. Jeho syn ale nevěří, že spáchal sebevraždu. Emámí byl také ekolog a stál v čele íránské nadace na ochranu ohrožených zvířat. Zástupce justice v neděli řekl, že se Emámí k vině přiznal a že ve vazbě je dalších sedm členů jeho nadace.

„Zpráva o smrti doktora Emámího vědce a ekology šokovala. Byl to známý profesor, vynikající vědec, válečný veterán a čestný člověk,“ napsala vědecká obec v otevřeném dopise Rúhánímu. „Věrohodné nejsou zprávy ani o důvodu jeho zatčení, ani o jeho smrti. Očekáváme, že rychle zasáhnete, aby byl případ této těžké ztráty vyšetřen,“ stojí dále v listu.

Teheránský prokurátor Abbás Džafarí Dolatabádí řekl, že byl Emámí jedním z podezřelých ve špionážní kauze a spáchal sebevraždu, protože věděl, že mnozí svědčili proti němu. A také vzhledem k tomu, k čemu se sám přiznal.

Svaz íránských sociologů této verzi nevěří a ve svém prohlášení uvedl, že očekává vysvětlení. „Byl to velmi klidný a naprosto nepolitický člověk. Miloval Írán a přírodu,“ řekl stanici BBC jeden z íránských vědců, který Emámího dobře znal.

Prokuratura oznámila, že byla zadržena skupina lidí, kteří pod „krytím vědeckých a ekologických projektů shromažďovali tajné informace“.

V Íránu Emámího případ obnovil debatu o podezřelých úmrtích ve věznicích. Za protestů proti špatné ekonomické situaci na přelomu roku skončilo ve vazbě několik tisíc lidí a dva z nich údajně spáchali za mřížemi sebevraždu. Jejich příbuzní a známí ale tuto verzi nepřijali a žádají nezávislé vyšetření.

Emámí je druhý Íránec s občanstvím také Kanady, který zemřel v íránském vězení. V roce 2003 tam byla ubita novinářka Zahra Kazemiová. Pitva prokázala, že příčinou její smrti bylo krvácení způsobené úderem do hlavy. Zatčena byla při fotografování teheránské věznice Evín.

VIDEO: Protesty v Íránu:

Zobrazit celou diskusi