Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Hrají si s ohněm,“ hněvají se Izraelci. Sestřelili íránský dron a přišli o stíhačku

Autor: ČTK - 
10. února 2018
11:08

Izraelský vojenský vrtulník dnes brzo ráno sestřelil íránské bezpilotní letadlo vyslané ze Sýrie nad Izrael. Letectvo pak zaútočilo na 12 syrských a íránských cílů v Sýrii a syrská armáda kvůli tomu zaktivovala protivzdušnou obranu. Podle syrské státní televize bylo zasaženo několik izraelských letadel, což ale Izrael popřel. Poškozena podle něj byla jenom jedna stíhačka F-16 a pilotům se podařilo seskočit. Jeden z nich se ale těžce zranil.

Izraelská armáda oznámila, že dnes zaútočila na 12 cílů v Sýrii, a to na její protivzdušnou obranu a na íránské pozice. Sama přišla o stroj F-16, který spadl v severním Izraeli. Jeho piloti se katapultovali, jeden z nich se těžce zranil. Vojsko také uvedlo, že si nepřeje situaci dále stupňovat, ale také to, že si Írán a Sýrie „hrají s ohněm“.

„Zaútočili jsme na 12 pozic, jsou mezi nimi tři baterie protivzdušné obrany a čtyři íránské cíle, které patří k íránské vojenské mašinérii v Sýrii. Při útoku (ze Sýrie) byly na Izrael vypáleny protiletadlové střely, které aktivizovaly poplašné systémy, jež byly slyšet v severním Izraeli,“ stojí v prohlášení izraelské armády.

Izraelský velvyslanec v Moskvě Harry Koren dnes řekl, že od jižní syrské hranice by se měly urychleně stáhnout oddíly Hizballáhu a dalších šíitských skupin. Podle Korena, jehož citovala ruská agentura Interfax, si přítomnost íránské armády v Sýrii vyžaduje větší politickou i vojenskou koordinaci s Ruskem.

Syrská agentura SANA později oznámila, že protivzdušný systém musel zasahovat znovu proti dalšímu izraelskému útoku. Podle televize byly slyšet u Damašku výbuchy. Také v severním Izraeli zazněly podruhé varovné sirény.

Vláda obvinila Írán

Mluvčí izraelské armády řekl k prvnímu incidentu, že jde o „závažné narušení izraelské svrchovanosti, za niž nese odpovědnost Írán“. Piloti vyslaných izraelských letadel podle armády narazili na protiletadlovou palbu a v případě jednoho stroje se musela posádka evakuovat. Letadlo F-16 spadlo v severním Izraeli. Piloti byli zraněni a převezeni do nemocnice. Armáda uvedla, že „situaci sleduje a je připravena k dalšímu zásahu“.

Izraelci zaútočili na základny na syrském území. Při náletu přišli o jednu stíhačku F-16. Izraelci zaútočili na základny na syrském území. Při náletu přišli o jednu stíhačku F-16. | Reuters

Íránský dron byl vyslán z oblasti Palmýry v centrální části Sýrie a podle izraelského armádního mluvčího je nyní v rukou izraelské armády. „Rozhodli jsme se zaútočit na vůz, z nějž Íránci dron vyslali. Šlo o chirurgickou operaci hluboko na syrském území, cíl byl zničen,“ uvedl armádní mluvčí Ronen Manelis.

Podle syrského armádního mluvčího „brzo ráno izraelský nepřítel zaútočil na několik základen v centru Sýrie, protivzdušná obrana na to zareagovala a zasáhla víc než jedno letadlo“.

Izraelci se dosud drželi stranou

Jde o zatím nejvážnější vojenskou konfrontaci Izraele se Sýrií za syrské občanské války. Izrael se dosud držel stranou bojů v Sýrii a v minulosti zasahoval povětšinou jenom proti libanonskému Hizballáhu, který patří stejně jako Írán a Rusko ke spojencům syrského režimu. Izrael chce Hizballáhu zabránit dozbrojovat se íránskou raketovou technikou.

V poslední době Izrael upozorňuje na množící se operace oddílů podporovaných Íránem u izraelské hranice se Sýrií a Libanonem. Obává se toho, že Írán zneužije své přítomnosti v Sýrii k útokům na Izrael a k vytvoření koridoru mezi Libanonem a Íránem, jímž bude Hizballáh dostávat zbraně.

cid2000 ( 13. února 2018 17:58 )

Překvapení na Syrské frontě! Nečekané překvapení od Syrské PVO! Po 30 letech se Syrská PVO zmátořila. Syrská republika bojuje asi na 4-5 frontách současně podél svých hranic!Bojují jak s ISIS/ISIL, kurdy+vnitřní syrské boje šítských a sunitských kmenů(údajně demokratická opozice),koalicí NATO(USA,Turecko,Francie,Německo) +Saudi a Katarem+Izrael s Golany/Gazou!Do toho všeho Rusko,Irán s Hizbaláhem z Libanonu.Prostě super mega válečný matlaguláš!Nedokáži si představit válčit takto 7 let naši armádu ČR!Izrael podnikl nálety na cíle v Sýrii, přičemž jednu z útočících stíhaček F-16 syrská protivzdušná obrana sestřelila(další tři poškodila) a podle nepotvrzených zpráv zničila i nejméně šest izraelských raket mířících na vojenské objekty v Sýrii. Oba izraelští piloti se katapultovali a dopadli na izraelské území, přičemž podle některých zpráv jeden z nich svým zraněním podlehl.Nečekaná změna nad Golanama/Gazou. Jednalo se o největší izraelské útoky proti Sýrii od roku 1982.

gabreta ( 10. února 2018 12:11 )

Je asi otázka krátkýho času, než Rusáci Sýrii dodají kvalitní protiletadlové komplexy a na Sinai horko. Odveta, kdy za průzkumnej dron přijde letecký útok, je dost přes čáru i Ruských zájmů!

zkzkz ( 10. února 2018 12:07 )

(Y)

Velemak ( 10. února 2018 11:29 )

Tak Židi, kteří BEZTRESTNĚ vraždí a přepadají státy ve svém okolí již přes 70 let, varují Írán a Sýrii, že si hrají s ohněm, protože si "dovolili" sestřelit těm židovským válečným zločincům stíhačku, která v Sýrii neměla co dělat? To se mají nechat Syřané BEZTRESTNĚ vraždit, jako Palestinci v Gaze nebo na Západním břehu Jordánu??????!!!!!!!!!! Příště ty židovské agresory "sundejte" z oblohy VŠECHNY!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi