Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sestra diktátora Kima pozvala jižního souseda do KLDR: „Bratr se s vámi chce setkat co nejdřív“

Autor: ČTK - 
10. února 2018
08:10

Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes v prezidentském paláci v Soulu přijal delegaci vysokých představitelů KLDR, včetně sestry severokorejského diktátora Kim Čong-una. Jihokorejská televize přinesla záběry usmívajícího se prezidenta, jak si potřásá rukama se členy delegace. Mladší sestra autoritářského severokorejského vůdce Kim Jo-čong jihokorejského prezidenta pozvala na návštěvu své země. Její bratr je prý připraven sejít se s ním co nejdříve. Ochotu setkat se severokorejským vůdcem naznačil i Soul.  Jihokorejská televize přinesla záběry usmívajícího se prezidenta, jak si potřásá rukama se členy delegace.

Kim Jo-čong je členkou nejvyššího orgánu vládní strany a prvním členem vládnoucího klanu z komunistické Severní Koreje, který zavítal na území svého jižního souseda od války na Korejském poloostrově. Od tohoto krvavého konfliktu z let 1950 až 1953 obě země ještě neuzavřely mírovou dohodu a jsou tak technicky stále ve válečném stavu.

Vlivná diktátorova sestra předala prezidentovi Munovi pozvání v písemné formě. „Vytvořme podmínky pro to, aby se schůzka uskutečnila,“ citovala agentura Reuters mluvčího jihokorejského prezidenta, který se snaží o posílení vztahů s izolovaným sousedem.

Soul si od olympiády slibuje mírové jednání

V severokorejské delegaci je také předseda severokorejského parlamentu Kim Jong-nam, který je formální hlavou KLDR. Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap se oba muži zúčastní dnešního hokejového zápasu spojených korejských ženských týmů proti Švýcarsku. Konat se bude v Kangnungu. Zda na zápase bude také Kim Jo-čong, není jasné. Úřad prezidenta Muna zatím zprávu o účasti na hokejovém zápase nepotvrdil. „Neposkytujeme předem informace o programu prezidenta Muna,“ sdělil mluvčí.

Diktátorova sestra se s prezidentem Jižní Koreje krátce setkala už v pátek při zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Pchjongčchangu. Soul si od návštěvy severokorejské delegace slibuje zahájení dialogu, jiní se obávají, že Pchjongjang chce cestu jen využít k vlastní propagaci. KLDR totiž nadále odmítá vzdát se svých raketových a jaderných zbrojních programů, kvůli nimž vůči ní Rada bezpečnosti OSN zavedla sankce.

Symbolické podání ruky mezi sestrou severokorejského vůdce Kim Jo-čong a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Symbolické podání ruky mezi sestrou severokorejského vůdce Kim Jo-čong a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. | ČTK

Mun měkne, Trump zůstává neoblomný

Někteří odborníci na Severní Koreu si myslí, že přísné sankce, kvůli nimž Pchjongjang přišel o většinu zdrojů příjmů, Kima dotlačily k větší snaze o dialog s jižním sousedem.

Munovy snahy o intenzivnější kontakty s Pchjongjangem jsou v ostrém rozporu s postojem Spojených států, které vůči severokorejskému režimu kvůli jeho raketovým testům zaujímají tvrdý postoj. Washington platí za hlavního spojence Soulu. Andray Abrahamian z havajského Pacifického fóra CSIS podle Reuters soudí, že Severokorejci budou muset pochopit, že aby se konala zásadnější jednání, Mun bude muset Washingtonu předložit něco, co by mohlo vést k denuklearizaci KLDR.

Protesty proti severokorejské delegaci

Stovky demonstrantů včera protestovaly v jihokorejském Pchjongčchangu proti očekávané účasti delegace z KLDR na zahájení olympiády. Jihokorejští demonstranti pálili severokorejské vlajky a obrázky vůdce KLDR Kim Čong-una. Asi osm stovek lidí se pak vydalo na pochod k zimnímu stadionu.

Demonstrace proti přítomnosti severokorejské delegace na ZOH. Demonstrace proti přítomnosti severokorejské delegace na ZOH. | Reuters

Demonstranti nesli například transparenty s hesly „Munův režim vede Koreu do záhuby“, s odkazem na jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Nelíbí se jim, že pozval severokorejskou delegaci do země. Podle kritiků návštěvy chce Severní Korea využít olympiádu jako nástroj propagandy, a nikoli k možnému zahájení dialogu s Jižní Koreou, který si od cesty slibují jihokorejští představitelé.

Lidé se obrátili na Trumpa

Protestující, kteří se bez vážnějších následků střetli s policií, také volali „Pane prezidente, prosím, bombardujte Severní Koreu“. Vzkaz byl podle agentury Reuters adresovaný americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který se loni dostal do ostré slovní potyčky se severokorejským vůdcem právě ohledně jaderných zbraní. 

Vše o ZOH v Pchjongčchangu 2018 najdete zde >>>

Program hokejového turnaje na ZOH 2018 najdete zde >>>

zadnice ( 10. února 2018 11:07 )

Plesku, když tedy Okamura lže, proč neotevřete nikdy o cikánech diskusi? Máte to určitě zakázané z "politických důvodů"!!!!

arne100 ( 10. února 2018 10:57 )

Pánové na vaše žvásty politici kašlou.Vy si myslíte že jste in slavní diskutéři ale jste jen užvaněný český póvl bez inteligence.Je zajimavé že každý magor -diskutér na USA nadává ale přesto tam většinou jede.Vy ubožáci už si konečně zvykněte na to že politici na vaše žvásty kašlou.

( 10. února 2018 09:36 )

 Na nějakou americkou Trumpetu vám z vysoká šedé bílej tesák!

majtek ( 10. února 2018 09:36 )

Hajzlové, proč není umožněna diskuse k článku o Letech a Okamurovi? Máte bobky že?

Zobrazit celou diskusi