Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vnuk diktátora Franca míří do vězení. Vytlačil policejní auto ze silnice

Autor: Darina Jíchová - 
9. února 2018
16:41

Francisco Franco Martínez-Bordiú (63), nejstarší vnuk bývalého španělského diktátora, byl odsouzen na 30 měsíců ve vězení. Byl obviněn ze záměrného způsobené nehody během nebezpečné automobilové honičky. Podle agentury AFP rovněž musí zaplatit pokutu 38 tisíc korun policistovi, kterého při incidentu zranil, dalších 68 tisíc pak vyplatí policii za poničení jejich vozu, napsal o tom deník The Guardian.

K celé události došlo v roce 2012 u města Calamocha, kdy Martíneze-Bordiúho spatřila policejní patrola. Muž překročil předepsanou rychlost a navíc jel bez světel. Policisté se ho proto rozhodli zastavit.

Francisco Franco Martínez-Bordiú během soudního líčení Francisco Franco Martínez-Bordiú během soudního líčení | Profimedia.cz

Zapnuli maják a vydali se za ním, signalizací ho vyzvali, aby zastavil. Martínez-Bordiú ovšem zvýšil rychlost a začal jim ujíždět. Při následné honičce pak auto policistů vytlačil ze silnice. Muž dlouho před soudem tvrdil, že vůz neřídil, že ho zapůjčil svému bývalému zaměstnanci z Rumunska, který už ale ve Španělsku nežije.

Kriminální minulost „mladého“ Franca

Nebylo to poprvé, kdy na něj bylo podáno oznámení. V roce 2009 na něj průvodčí podala žalobu, řekla, že ji napadl. Žena se ale nedostavila k soudu a obvinění proti němu bylo nakonec staženo. Před soudem stanul i jeho bratr Jaime, který zmlátil svou přítelkyni. Vyvázl pouze s roční podmínkou.

Francisco Franco Martínez-Bordiú se svým dědečkem, diktátorem Francem Francisco Franco Martínez-Bordiú se svým dědečkem, diktátorem Francem | Profimedia.cz

Martínez-Bordiú je nejstarší ze sedmi dětí diktátorovy jediné dcery Maríi del Carmen Franco Polové, která zemřela v prosinci loňského roku. O svém dědovi, který v letech 1939 až 1975 vládl ve Španělsku, napsal knihu, ve které vzpomíná na dětství s diktátorem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi