Levhartí slečna Joy do Prahy přicestovala z Anglie. Příliš dlouho se ale nezdržela a pravidelným letem ve 22:40 hodin místního času vyrazila z české metropole na Ukrajinu. Šlo o přesun mezi zařízeními zoologického typu.

„Přeprava zvířat u nás probíhá v několika kategoriích. Pes nebo kočka může cestovat s pasažéry na palubě, větší pes pak například cestu absolvuje v režimu zapsaného zavazadla. Specifických případů, jako je přeprava levhartí samice Joy, bývá několik desítek ročně,“ vysvětlil Daniel Šabík.

Během pražské zastávky na přepravu jedenáctiměsíční Joy dohlížel také Tomáš Libjak ze spediční společnosti Katos Logistics. Podle něj náročnost přepravy těchto zvířat roste úměrně s jejich velikostí. „Ve výjimečných případech se musejí využívat letecké speciály. Přepravní box levharta je vybaven servisní mříží, aby se zvíře mohlo během cesty kontrolovat a aby bylo možné doplňovat mu například vodu,“ uvedl Tomáš Libjak.

Levhartí samice Joy proletěla Prahou. Z Anglie se stěhovala na Ukrajinu, kde bude dělat radost lidem v zooparku.
Autor: Karel Kopáč

Předchozí celebrity

Jelikož levhartí samice je menšího vzrůstu, bylo možné vyslat ji na cestu v nákladovém prostoru běžného přepravního letadla. Prostřednictvím ČSA v minulosti z Prahy letěla i některá veřejnosti známější zvířata. Mezi ně patří samice ledního medvěda Kometka z Brna, která byla maskotem hokejistů. Obdobným způsobem také na cestu vyrazila gorilí samice Moja, která cestovala ze Zoo Praha do Španělska.

Podívejte se na průběh návštěvy levhartí samice Joy v Praze s komentářem mluvčího ČSA:

„Kromě přepravy zvířat mezi zoologickými zahradami tyto služby využívají například i chovatelé. Pamatujeme případ zhruba před pěti lety, kdy jsme měli téměř plné letadlo exotického ptactva. Papoušci nebo kanárci tehdy směřovali na výstavu do Madridu,“ zavzpomínal mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Fotogalerie
18 fotografií