Připomíná to Kocourkov. Masarykův onkologický ústav už zmíněného robota měl a lékaři si ho nemohli vynachválit. Na pokyn ministerstva zdravotnictví byl ale převezen do Fakultní nemocnice u svaté Anny. Odtud se stěhoval do nemocnice Mostiště ve Velkém Meziříčí. Lékaři tak musí kvůli zákrokům nejen přejíždět, ale převážet i pacienty.

„Nyní je na robota vypsané výběrové řízení, takže ho letos konečně budeme opět mít. Přinese nám časovou úsporu a navíc s ním můžeme provádět větší škálu zákroků, než když musíme dojíždět,“ uvedla mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Operace s robotem jsou sice oproti klasickým zákrokům výrazně dražší, podle lékařů se ale rozhodně i za pořizovací částku kolem 65 milionů korun vyplatí. „Jsou šetrnější k pacientovi, zkracují délku hospitalizace a pacient při nich ztrácí méně krve,“ vysvětlil ředitel ústavu Jan Žaloudík.

Obdobného robota mají například v Praze, Olomouci, Hradci Králové nebo v Ústí nad Labem, v Brně schází. Masarykův onkologický ústav ročně navštíví kolem 200 000 lidí a hospitalizuje na 10 000 pacientů. Má přes 250 lůžek.

VIDEO: Nemocnice využívají roboty čím dál častěji. Jsou přesní a šetrnější k pacientům, než by samotní lékaři dokázali bez jejich pomoci.

Video
Video se připravuje ...

Nemocnice Na Homolce má ve svých řadách nejnovějšího robotického asistenta - Da Vinci Xi za 50 milionů korun. Tadeáš Provazník

Fotogalerie
4 fotografie