Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ráj na zemi se mění ve skládku! Z pláží na Bali denně odklidí až sto tun odpadu

Autor: ana - 
7. února 2018
12:08

Pláže na Bali jsou oblíbeným místem turistů z celého světa, kteří hledají slunce, odpočinek a surfování. Během posledního roku se však pohlednicový vzhled ráje mění spíše na fotografie skládek plné odpadu. Nejhůře jsou na tom oblíbené pláže Jimbaran, Kuty, Seminyaku a Selamat pagi Canggu.

 V období monzunových dešťů, které zpravidla nastává od října do začátku března, je situace nejhorší. Vydatné srážky zvednou hladinu řek, kde se po celý rok odkládaly odpady z okolních měst a vesnic. Ty se poté postupně vyplavují do moře. Z moře zpátky na pláž.

 Tento nekončící koloběh má však za důsledek stížnosti nejen turistů ale i OSN, která na indonéskou vládu tlačí kvůli sjednání nápravy. Úředníci tak nasadili 700 čističů a 35 nákladních automobilů, které denně z pláží odstraňují zhruba 100 tun nečistot. Indonésie se přitom skládá z více než 17 000 ostrovů. Spolu s Čínou drží smutný prim jako největší znečišťovatelé oceánů. Ročně Indonésie vyprodukuje přes 1,29 milionů tun odpadů.

Otrávené ryby způsobují rakovinu

Podle Putu Eka Marthawana z místní agentury pro životní prostředí mají odpadky za následek obrovskou úmrtnost mořských živočichů a nezvratné poškození místní fauny a flóry. „Mikroplasty navíc kontaminují ryby, které mohou lidem při jejich konzumaci způsobit zdravotní problémy, včetně rakoviny,“ vysvětluje tíživý dopad výzkumník oceánografie v oblasti životního prostředí z univerzity Udayana, I Gede Hendrawan.

Vláda slíbila nápravu

Indonésie je jednou z téměř 40 zemí, které jsou součástí kampaně Čisté moře Organizace OSN pro životní prostředí, jejímž cílem je zastavit příliv plastových odpadků znečišťujících oceány. V rámci svého závazku se indonéská vláda zavázala snížit do roku 2025 plast v mořích až o 70 procent. Plánuje posílit recyklační služby, omezit používání plastových tašek, zahájit kampaně na prospěšnost čistění moří a zvýšit povědomí veřejnosti.

Pomáhají i Češi

Čech Honza Bareš na Bali žije již pátým rokem. Před pár lety se rozhodl, že ho situace s odpadem na Bali nebaví, a tak se založil projekt Trash Hero Bali. Tento mladý muž oslovil skupinku dobrovolníků, která se v průběhu let rozrostla do desítek členů. Ti denně uklízí pláže po celém Bali. „Sbíráme odpadky na plážích. Vzniklo proto, že nám přišlo líto, že se na plážích válí odpadky, protože to, co přijde z moře, nepatří nikomu a nikdo to nesbírá, tak jsme to s dobrovolníky začali sbírat.“ Jeho dobrovolnická centrála roste každým dnem. Blýská se tak snad na lepší časy.

Zobrazit celou diskusi