„Dohodu o dědictví jsme uzavřeli symbolicky v den Bořkových narozenin v červnu. Je úžasné, že jsme se na všem domluvili, všichni jsou spokojeni,“ pochvalovala si Leona v Top Staru. Dohady kolem rozdělení pozůstalosti po Bořkovi utichly a podle informací Blesku bylo dědické řízení nyní, necelé dva roky po designérově smrti, uzavřeno.

Autorská práva

Ovšem pozor ‒ práva k výnosné výrobě skla ale nezískal ani jeden z jeho tří synů! Podle dobře informovaného zdroje je majitelkou autorských práv galeristka Iveta Stanislavová, která měla být jednou z architektových múz po rozchodu se zpěvačkou. Jeho sklárnu v Novém Boru za zhruba tři miliony korun sice oficiálně zdědili synové Dalibor (31) a Milan (32), bez vlastnictví autorských práv ale nemůžou s výrobky volně nakládat.

Iveta Stanislavová tak bude například rozhodovat o výrobě laviček Václava Havla, výrobě skla a všeho s jeho jménem.

Písemná dohoda

„Každý, kdo chce podle těchto práv vyrábět, se musí dohodnout s majitelem autorských práv. Ten jim je může prodat na neurčito, nebo jsou případy jenom na určitý počet výrobků, časový úsek a podobně. V každém případě to eso drží majitel autorských práv,“ vysvětlil Blesku renomovaný pražský právník JUDr. Jan Černý.

„Pokaždé se musí obrátit na majitele autorských práv a říct, co zamýšlejí – vyrábět, prodávat a tak dále. Je to na dohodě. Měla by tam být v každém případě písemná,“ dodal.

VIDEO: Zesnulý Bořek Šípek by dnes slavil 67. narozeniny! V posledním rozhovoru byl připravený na smrt…

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý Bořek Šípek: V posledním rozhovoru byl připravený na smrt… KRISTÝNA LÉBLOVÁ, JAN BRUNCLÍK, JAROSLAV BOUDA

Kdo je architektova  poslední láska?

Pohledná kurátorka umění Iveta je podle svého životopisu i členkou dozorčí rady výtvarníkovy nadace. Už minimálně přes rok je také přítelkyní Daniela Hermana (54), ministra kultury z poslední Sobotkovy vlády. S nímž byla loni v červenci na filmovém festivalu v K. Varech a o měsíc později i na společné dovolené v italské Neapoli. Podle informací Blesku by spolu měli randit pořád. Herman býval přitom knězem a až do roku 2007 žil v přísném celibátu…

Zkrátka nepřišel ani »malý« Artur

Nejmladší potomek zesnulého architekta Artur Šípek (15), jehož matkou je právě zpěvačka Machálková, díl majetku zdědil rovněž. Podle dosud známých informací by mu měla připadnout chalupa na Svitavsku, podíl na luxusní vilce v pražských Vokovicích, několik pozemků i hotovost a peníze na bankovních účtech. Do doby jeho plnoletosti pak má majetek spravovat máma Leona.

Fotogalerie
56 fotografií