Dvě stovky lidí se účastnily veřejného projednání, které se týkalo budoucnosti veřejného prostoru v lokalitě Kobylis a Ďáblic. Hlavním tématem byl záměr společnosti CPI Property Group postavit v této oblasti několik nových domů. Kromě místních obyvatel na setkání seděli zástupci magistrátu a radnice Prahy 8.

„K jednání jsme nebyli pozváni, dozvěděli jsme se o něm až díky médiím. Jedná-li se přitom o našem projektu, měli bychom dostat prostor, aby se diskutovala fakta. Lidé na místě řešili něco, co známe nejlépe my sami. Rádi bychom účastníkům na takových setkáních předávali naše informace, ale tuto možnost jsme neměli,“ uvedl k situaci tiskový mluvčí realitní společnosti Jan Burian.

Podle starosty Prahy 8 Romana Petruse (ČSSD) hodlají úřady opět otevřít myšlenku odkupu pozemků od realitní společnosti tak, aby výstavba v lokalitě neproběhla. Obyvatelé na setkání podle šéfa radnice opakovali, že novou výstavbu nechtějí. „O odkup pozemků jsme se jako městská část neúspěšně snažili, magistrát má v tomto ohledu víc možností,“ uvedl dále Roman Petrus.

„Město využije všechny možnosti, aby ochránilo nadprůměrnou urbanistickou kvalitu sídliště a zlepšilo kvalitu veřejných prostranství. Jsme připraveni jednat i o výkupu areálů občanské vybavenosti,“ nevyloučila zmiňovanou variantu náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ).

V případě, že by výstavba ve zmiňované lokalitě nakonec pokročila, hodlá město regulovat, co na takovém sídlišti může vzniknout. Magistrátní odbor územního rozvoje společně s Institutem plánování a rozvoje (IPR) a radnicí Prahy 8 mají do roka vytvořit územní studii, která bude v lokalitě ovlivňovat stavební možnosti.

Jedna z dřívějších vizualizací, které vznikly ve fázi studie. Dle společnosti CPI šlo vždy pouze o ilustrační náhledy.
Autor: CPI Property Group

„Už stávající regulace nám zakazuje výstavbu budov, které by byly vyšší než okolní zástavba. Nejsme si tedy jistí tím, co dalšího je ještě potřeba regulovat. Nemáme záměr budovat zde žádné vysoké věžáky, jak bývá velice často mylně prezentováno ostatními stranami. Navíc sídlištní panelové domy stárnou a hrozí tedy, že z podobných míst se v budoucnu stane skanzen,“ dodal za CPI Property Group Jan Burian, podle kterého by bylo vhodné, aby veřejné projednávání probíhalo za jiných podmínek, než tomu bylo při tom posledním.

Nová výstavba se řeší také na opačném konci Prahy. V lokalitě Kamýku má vyrůst hned několik domů, místo bude lukrativnější kvůli nové stanici metra D:

Fotogalerie
11 fotografií