„Museli jsme je odblešit, odčervit, vykoupat, vystříhat z vrstvy výkalů. Vyšetřili je na veterině. Po tom humusu, jaký v množírně prodělali, je vracíme po krůčcích do normálního světa,“ řekla Eliška, které přátelé neřeknou jinak než psí máma.

Pejsci byli do krve pokousaní od blech, kousali se i navzájem v klecích. Jejich kůže je plná boláků a strupů. Někteří mají dokonce omrzlé uši. Teď podstupují v Bukovince desetidenní karanténu. Poté se mohou spřátelit se zbytkem obyvatelstva psího hospicu. Usnadní jim to i fakt, že už mají i jména, přestanou být bezejmenní.

Výrazně strakatý kříženec, který se v novém domově z nenadálého přírůstku nových obyvatel adaptoval asi nejlépe, se jmenuje Ušák. Pejsek, který nevydrží v klidu, čerti s ním šijí. A další? Pleška, Bez ucha, Matýsek, Doby, Kozlíková, Štětinka, Šedivka, Blondýna. Dostali naději, že zbytek života prožijí v důstojných podmínkách.

Podlomené zdraví, ale i naděje na adopci

Prohlídka jedenácti nových přírůstků v Bukovince odhalila neradostný stav. Podvýživa, ochablé svalstvo, špatné zuby, počínající slepota kvůli životu ve tmě, prachu, špíně a vlastních výkalech.

„Převažuje u nich logicky i strach a nedůvěra vůči lidem,“ říká Eliška Vafková. Přesto věří, že naděje na jejich adopci přetrvává. Má to ale háček.

„Nemají hygienické návyky, neznají vodítka, obojky, vycházky. Musí se učit všechno úplně od začátku. Těžké to budou mít i případní zájemci o ně. Je to zkrátka běh na  dlouhou trať o vzájemné důvěře,“ podtrhuje zakladatelka psího hospice pro týrané a přestárlé psy.

Video
Video se připravuje ...

Eliška Vafková popisuje stav 11 psů odebraných z množírny v Kamenici nad Lípou. Týraným zvířatům poskytla útočiště a péči v psím hospici v Bukovince Zdeněk Matyáš

Množírnu vyšetřuje policie

Otřesný případ množírny v Kamenici nad Lipou, kde živořilo 212 psů, vyšetřují policie a veterinární správa. Starší manželský pár je podezřelý ze zanedbání péče. Nešťastná zvířata si mezitím mezi sebe rozdělily psí spolky z celého Česka.

Chcete podpořit psí hospic Dejte nám šanci v Bukovince? Více se dozvíte ZDE

Fotogalerie
12 fotografií