Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Černochová „zabrousila“ do Hvězdných válek, Pirát kroutil hlavou. Teď vrátila úder

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. února 2018
20:30

Poslankyně Jana Černochová (ODS) šéfuje v nové Sněmovně výboru pro obranu. Když na plénu vytáhla téma Hvězdných válek, Pirát Vojtěch Pikal, který schůzi vedl, nechápavě kroutil hlavou. Scénka rázem obletěla internet. Černochová, která mu nyní „vrací úder“ citací Mistra Yody, přitom platí za častou kritičku poměrů na ministerstvu obrany. Bývalého ministra rezortu Martina Stropnického (ANO) má za „neschopného“, poprvé se střetla i s jeho nástupkyní Karlou Šlechtovou (za ANO).

„Pokud nějaký konflikt, nějaký útok začne v kyberprostoru, tak, kolegyně, kolegové, ať děláte, co děláte, tak pokud jste třeba viděli aspoň deset minut Hvězdných válek, tak víte, že i ty útoky v tom kyberprostoru vyžadují reakci v tom reálném prostoru a reakce v reálném prostoru se dá udělat dvojím způsobem, trojím – ze vzduchu, ze země nebo zpod země,“ říkala zapáleně poslankyně Jana Černochová (ODS) ve Sněmovně na konci ledna.

A její slova přímo v sále „ocenil“ místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti). Chytáním se za hlavu a nevěřícným výrazem, na tohle neměl sílu. „Takže ať se bude dít, co se bude dít, vždycky budete potřebovat oblečené vojáky technikou, která odpovídá 21. století, vojáky, kterým se nebudou rozlepovat boty, vojáky, kteří si nebudou za své vlastní prostředky opatřovat balistickou ochranu, když je vysíláme na mise,“ přešla Černochová k jádru svého sdělení. 

Pikal: Ve Hvězdných válkách se v kyberprostoru nebojuje

Poznámka o Hvězdných válkách a kyberprostoru (doplněná Pikalovou autentickou reakcí) však Černochovou „proslavila“ na sociálních sítích. A Pirát Pikal komentoval její slova i svůj výraz narážkou právě na populární Hvězdné války, v originále Star Wars.

„Nechtěl jsem ji natahovat další relevantní poznámkou, například o tom, že ve Hvězdných válkách se v kyberprostoru vůbec nebojuje. Nebo že když na vás někdo zaútočí v kyberprostoru, tak skutečně máte tři možnosti, a to vytahat ven kabely nebo odstavit systém z elektrické sítě nebo se útočníka snažit udržet, identifikovat odkud útočí a možná jej izolovat,“ uvedl pro iDnes.cz.

Černochová nenechala bez povšimnutí, jaké slávy se její slova a reakce místopředsedy Sněmovny dočkaly. Moment, „kterak se pirátský kolega Vojtěch Pikal chytil za hlavu, co že to ta paní plácá o jeho oblíbených Hvězdných válkách a kyberprostoru“, rozebrala obsáhle v Armádních novinách.

Černochová povolala na pomoc Yodu i Maiella

Předsedkyně výboru pro obranu si přitom opět vypomohla narážkou na Hvězdné války. „Mohla bych mu odvětit slovy malého-velkého mistra Yody: ‚Učit já jej nemohu. Trpělivost nemá ten‘, ale neučiním tak, neboť zkušenější musí být trpělivější, seč je to jen možné. Jistě, mohla jsem použít jiný příklad než Hvězdné války, ale podstata zůstává pořád stejná.“

Černochová platí za kritičku počínání ministerstva obrany především za vlády exministra Martina Stropnického (ANO). Nyní podotkla, že se sice technologie vyvíjejí a k tradičním prostorům jako země, voda, vzduch a vesmír přibyl ve válečných operacích právě i kyberprostor, kde se mj. čelí útokům ruských hackerů. „Připomínat se dá i bývalý zlínský lídr Pirátů, který se vědomě účastnil prokremelských akcí,“ uvedla v narážce na místopředsedu Pirátů Giuseppe Maiella.

Podle poslankyně je však „tragickým omylem“ tendence označovat hybridní konflikty a informační války jako něco nového, co nahrazuje konvenční válčení. A kvůli čemuž nejsou zapotřebí třeba nové tanky.

„Chtěla jsem zdůraznit to, že konvenční způsob vedení boje není možné upozaďovat před novými kybernetickými hrozbami. Vzpomeňme třeba na Krym, kde proti sobě stály opět tanky a těžké dělostřelectvo. Ačkoliv se technologie vyvíjejí, zcela jistě přibyl ke čtyřem tradičním prostorům pro vedení válečných operací ještě kyberprostor, ale to neznamená, že pro válčení zůstane jen jediný a že se máme soustředit pouze na něj. Musíme si připustit realitu v její nejsyrovější podobě a nežít jen ve virtuální realitě. I na kybernetický útok musíme být schopní odpovědět v reálném prostoru a čase,“ vysvětluje Černochová pro Blesk Zprávy. 

Komentář Černochové o kyberútocích ve Hvězdných válkách však vzbudil údivy i na sociálních sítích. „Není to ten prostor, ve kterém se válčí těmi softwarovými kuličkami?“ uvedl jeden z uživatelů Facebooku v narážce na slova Miloše Zemana po prvním zvolení prezidentem. „Ty zákeřné útoky z podzemě! Popravdě jsem poslankyni tipoval na SPD nebo ANO, ale ne na znovuzrozenou ODS, no škoda. Myslím, že Vojtěch Pikal já rád, že se nepustila i do Star Treku“ či „Vrcholem kyberútoku ve Star Wars (např. E4) je, že R2D2 vypne drtič odpadu“, objevilo se pro změnu na Twitteru. 

Poslankyně mluví o skandálních pirátských slovech

„Mrzí mě, že se ztratil obsah mého vystoupení, které mj. reagovalo na kolegu z Pirátské strany Mikuláše Peksu, který pronesl v dolní komoře Parlamentu, nejen pro mě, zcela skandální a nepřijatelná slova o tom, jak v současnosti nepotřebujeme investovat do obrany, a označil obranné akvizice šmahem za tunely,“ řekla Blesk Zprávám Černochová.

A k Pikalovým gestům dodala: „Reakce místopředsedy Poslanecké sněmovny Pikala byla neadekvátní, ale především neprofesionální. V tak významné pozici, jakou je role místopředsedy PS by si obdobné chování měl odpustit.“

Hádka s Pirátem Bartošem v debatě Blesku

Nebyl to přitom první střet Černochové s Piráty. Už před volbami se v debatě Blesk Zpráv pustila do Ivana Bartoše kvůli volebnímu programu Pirátské strany, ve které našla zmínku o „kartách soudců“. „V momentě, kdy se řeší nějaká soudní kauza (…), nikdo nevidí tu historii soudců, nikdo ji nezná,“ hájil nápad Bartoš, zatímco Černochová narážela na to, že něco podobného nemá v plánu ani KSČM. „To nejsou žádná 50. léta,“ hájil se Bartoš. „To je popření nezávislosti těch soudců,“ oponovala Černochová. 

Video  Hádka o karty soudců: Černochová se pustila do Piráta Bartoše.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Černochová rázně: Stropnický byl neschopný

Že nejde Jana Černochová pro ostřejší reakci daleko, bylo patrné i v nové Sněmovně při její kritice počínání dnes už bývalého ministra obrany Martina Stropnického, který se přestěhoval do Černínského paláce a vede nově rezort zahraničních věcí.  

„Při projevu pana ministra Stropnického by se skoro až jeden rozbrečel. Rozbrečel by se ten, kdo tady s ním čtyři roky seděl, když byl ministrem obrany,“ rýpla si do Stropnického, který podle ní na ministerstvu nic nedělal. „Protože v jiném případě by se vaše nástupkyně paní ministryně Šlechtová nepotýkala s problémy, že jste jí tam nechal na stole zakázky k podpisu za 25 miliard korun českých,“ kritizovala Stropnického již tradičně za údajné pomalé a nedostatečné investice. 

A vůči premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se divila, zda takto vypadá „vláda odborníků“. Stropnický byl podle ní na ministerstvu obrany „papírovým čertem“. „Vy to víte sám, pane premiére Babiši, protože pokud byste to nevěděl, tak byste ho na ministerstvu obrany nechal. Ale protože víte, že je neschopný, tak jste tam dal paní ministryni Šlechtovou, což já vítám,“ navezla se Černochová do Stropnického.

Stropnický: Kolegyni bych nerad rozplakal. A citoval Bibli

Stropnický při tomto střetu ve Sněmovně kontroval slovy o tom, že má své svědomí za působení na ministerstvu obrany čisté, i když se něco může povést více a něco méně. „Rozhodně bych (…) paní kolegyni nerad rozplakal, ale myslím, že do nějaké emoce je schopna se dostat při sebemenší příčině,“ rýpl si do své tradiční kritičky. A i on použil citát. Nikoli z Hvězdných válek, ale biblický. „Nehněvejte se na ně, protože oni nevědí, co činí,“ vzkazoval Černochové Stropnický.

Poslankyně ODS se přitom již stihla „poškorpit“ i s jeho nástupkyní v čele obrany Karlou Šlechtovou (za ANO). Obě ženy se střetly v Partii na FTV Prima. Nejen o armádní témata, ale mj. i o to, že doposud nemá Česko vládu s důvěrou. Šlechtová – nadále nestraník ve službách ANO – upozorňovala, že není součástí vyjednávacího týmu. 

Ani tehdy si Černochová do Stropnického nezapomněla rýpnout. A bylo patrné, že Šlechtovou oproti němu bere „všemi deseti“. „To, co on tam paní ministryni zanechal na stole, je naprosto nehrdinné, nehorázné,“ uvedla s tím, že Šlechtová na druhou stranu nemůže být „cvičenou opicí na podpisy“, která by podepisovala něco, o čem není sama přesvědčená. Šlechtová u armádních zakázek, které na podpis čekají, vyhlíží přitom důvěru vlády, neboť by ministr bez důvěry neměl takové kontrakty stvrzovat.

fotrpjotr ( 6. února 2018 01:53 )

V ODS mají sestavu,Černochová,Němcová,Udženija

Bohuslav Chalupa ( 5. února 2018 23:30 )

Pokud jde problematiku kybernetické obrany (prosím nezaměňovat za kybernetickou bezpečnost), pak mluvíme o aktivní kybernetické obraně, která musí být schopna reagovat ve zlomcích sekund - detekovat útok, eliminovat jeho působení a rozvoj, a zároveň provést pokud možno zničující kybernetický protiúder, ať už proti fyzické či kybernetické infrastruktuře agresora. S ohledem na fyzikální parametry takových aktivit jsem přesvědčen, že nezastupitelnou roli bude v tomto ohledu, vedle špičkově připravených lidí, zastávat umělá inteligence (samoučící se stroj). Pokud jde o společenské náklady - pokud bychom dnes měli vynakládat cca 2% HDP na fyzické zajištění obrany, není daleko doba, kdy stejné a s rozvojem technologie postupně vyšší prostředky bude nutné vynakládat na kybernetickou obranu a to jednoznačně v systému kybernetické kolektivní obrany. Svět internetu věcí, datových skladů, elektronických identit, elektronického zdravotnictví, samořiditelných dopravních prostředků atd. bude skvělý a užitečný – ale jen potud, pokud bude odolný proti napadení. Nevzít to na vědomí, nepřipravit se je naprosto nezodpovědné a postaví společnost a jeho příslušníky v tom nejlepším případě do postavení bezmocných otroků. V ČR už nemáme kapacity na výrobu konkurenceschopných vyspělých fyzických vojenských technologií, ale máme chytré lidi a spolu s využitím inovačního potenciálu české vědy máme šanci být velmi proexportně úspěšní. Právě oblast „kybernetické obrany“, tedy vývoj SW a HW, umělé inteligence a robotických systémů je to, čím se můžeme stát "Izraelí" uprostřed Evropy.

marmat ( 5. února 2018 22:50 )

NESKANDÁLY ANO musí proměnit Černochová s Uježďenou v jakoukoliv střelu i kdyby naprostou MINELU Je to takovej novej GENERÁL LAUDON

karel fodor ( 5. února 2018 21:26 )

jeste ze tu mame reklamy volejte reditely a topstar s ladkou nergesu v nejhorsim blanicke rytire

geza ( 5. února 2018 21:02 )

Černochová fantazíruje , ale že Stropnický je k ničemu má pravdu . Ale , že ona bude největší odbornicí na obranu země společně se Šlechtovou ,to je pecka a musím konstatovat , konečně jsme zachráněni . .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa