Obě ženy v družném hovoru zastihli fotografové Blesku ve čtvrtek v pražských Letňanech, zrovna když se vracely z fitka. „Kamarádí se léta a potkávají se skoro každý týden,“ řekl Blesku zdroj. V tom jistě žádný problém není, ale v případě, že Alex je ženou hradního kancléře Vratislava Mynáře (50) a Světlana moderovala debatu jeho šéfa s protikandidátem, vede to mnoho lidí k zamyšlení… Poté, co fotografie vyšly v pondělním vydání Blesku, vyvstala pochopitelně otázka: byla nominace Witowské v pořádku? Nemohlo jít o střet zájmů?

Witowská, kterou všichni včetně prezidenta Zemana chválili, jak debatu prezidentských kandidátů zvládla, včera svůj vztah s kancléřovou ženou rozebírat nechtěla. „Obraťte se prosím na tiskové oddělení České televize,“ napsala Witowská v SMS zprávě.

Neshledal důvody pro vyloučení

Co na to zaměstnavatel Witowské? „Česká televize postupovala v souladu s Pravidly předvolebního a volebního vysílání České televize k volbě prezidenta republiky. Ředitel zpravodajství je s Vámi zmiňovanou skutečností dlouhodobě obeznámen, důvody pro vyloučení Světlany Witowské jako moderátorky Prezidentského duelu však neshledal jako relevantní,“ zaslala Blesku vyjádření mluvčí ČT Karolína Blinková.

O jakých pravidlech je řeč? Jde o dokument „Pravidla předvolebního a volebního vysílání České televize v souvislosti s volbou prezidenta republiky, která se koná dne 12. a 13. ledna 2018“. A v něm je, kromě jiného, konkrétní pasáž v bodě VI 5 o oznámení osobního poměru k osobám blízkým kandidáta. V ČT to vyhodnotili tak, že je vše v pořádku.

7 otázek pro Světlanu Witowskou, na které neodpověděla

Blesk samozřejmě kromě České televize oslovil přímo i moderátorku. Zde je sedm otázek, které jsme jí položili. Světlana Witowská na ně ale neodpověděla a odkázala na tiskové oddělení.

  1. Jak dlouho se přátelíte s paní Mynářovou?
  2. Jak často se vídáte?
  3. Vídaly jste se také v období prezidentských voleb?
  4. Když jste byla vybrána coby moderátorka prezidentské debaty, informovala jste vedení ČT o vašem přátelství s paní Mynářovou?
  5. Pokud ano, koho konkrétně a jakou formou jste to sdělila?
  6. Pokud ne, proč?
  7. Jednala jste s lidmi z okolí prezidenta před prezidentskou debatou na ČT? Pokud ano, s kým a na jaké téma?

VIDEO: Nerozlučné moderátorky Mynářová a Witowská: Kámošky z fitka!

Video
Video se připravuje ...

Nerozlučné moderátorky Mynářová a Witowská: Kámošky z fitka! Tereza Kühnelová

Bývalé kolegyně

Alex Mynářová je bývalá moderátorka České televize. Někdejší tvář Studia 6 Alex se po provalení vztahu s Mynářem v roce 2013 v hierarchii televize propadla, až nakonec odešla úplně. „Moje kariéra jela dobrým směrem. Počítala jsem s tím, že budu postupovat dál. A najednou zpátky do dopravního zpravodajství. Ano, přiznávám, byla jsem rozhozená,“ svěřila se Alex zhruba před dvěma lety Magazínu MF Dnes. Vysvětlila také, že se chtěla vyhnout potenciálnímu střetu zájmů, později si »plácla« s šéfem TV Barrandov Jaromírem Soukupem. Světlana Witowská pracuje v ČT s přestávkou od roku 1996, v současnosti moderuje večerní pořad Interview.

VIDEO: Witowská už grilovala Babiše. A takhle v televizi začínala

Video
Video se připravuje ...

Witowská už grilovala Babiše. A takhle v televizi začínala. Zdroj: Newsroom ČT 24, Česká televize

Fotogalerie
40 fotografií