Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtyři smrtelné nehody za dva měsíce. Vlaky v USA mají černý start roku

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. února 2018
20:10

Železniční společnost Amtrak stíhá jedno neštěstí za druhým. Během dvou měsíců měly její vlaky čtyři nehody, které si vyžádaly několik mrtvých a více než 100 zraněných. Minulý týden jejich vlak plný republikánů smetl popelářský vůz a tuto neděli se osobní souprava srazila s nákladním vlakem. Všechny čtyři kolize vyšetřuje mezinárodní dopravní výbor, informovala stanice BBC.

Příčiny nehod jsou různé, ve dvou případech šlo o srážku s automobilem, který projel kolem spuštěné závory na vlakovém přejezdu. Tento víkend u města Cayce v Jižní Karolíně došlo ke střetu jedoucího vlaku Amtrak a odstaveného nákladního vozu. Osobní vlak jel po špatné koleji a narazil do odstaveného vlaku. Není jasné, proč k nehodě došlo a proč byla přehozená výhybka, která vlak odklonila. Při nehodě zemřeli dva zaměstnanci společnosti, 116 lidí bylo zraněno.

Dva mrtví v Severní Karolíně

Lokomotiva po nárazu vykolejila a převrátila se. Mnozí cestující v době neštěstí spali a probudil je až náraz. Pasažér Derek Pettaway v rozhovoru s televizí CBS prohlásil, že bylo ihned jasné, že vlak do něčeho narazil a vykolejil. Podobně to vnímal i další cestující Elliot Smith, který hluk srážky přirovnal k výbuchu plynové nádrže. „Bylo to velmi hlasité, okamžitě jste věděli, že je to špatné,“ řekl.

Harrison Cahill, který je mluvčím okresu Lexington, kde se nehoda stala, popsal charakter zranění. Někteří lidé utrpěli škrábance či tržné rány, jiní zlomeniny. Dva zranění jsou podle Reuters v kritickém stavu. Zahynuli průvodčí a strojvedoucí osobního vlaku. Nákladní vlak byl odstavený a žádná obsluha v něm nebyla.

Vlak plný kongresmanů se srazil s popelářským vozem. Vlak plný kongresmanů se srazil s popelářským vozem. | ČTK

Srážka kongresmanů s popelářským vozem

Minulý týden se poblíž města Charlottesville ve Virginii střetl vlak Amtrak s popelářským vozem. V soupravě cestovali republikáni v čele s předsedou Sněmovny Paulem Ryanem, politici mířili na konferenci. Při nehodě zemřel jeden z mužů z popelářského vozu, další je ve vážném stavu. Ostatní cestující utrpěli jen lehčí zranění a pohmožděniny. Vyšetřovatelé se zaměřují na jednání řidiče popelářského vozu.

Podle očitých svědků řidič objel spuštěné závory na železničním přejezdu a vjel na koleje. Svědkové dodali, že blikala varovná světla, ale muž je nerespektoval. Podle ředitele Amtraku je kolem celého incidentu „nafouklá bublina“, protože se jednalo o kongresmany. Celá věc se podle něho prošetřuje. Ubezpečil také cestující, že jejich vlaky jsou bezpečné.

Pastorova žena přejela závory

Na začátku ledna se jeden z Amtrak vlaků srazil s automobilem ve městě Nash County v Severní Karolíně. Ve vozidle jeli pastor Eugene Lyons a jeho manželka Dorothy. Oba na místě zemřeli. Svědkové nehody uvedli, že řídila pastorova žena. Stejně jako řidič nerespektovala výstražnou signalizaci ani spuštěné závory a vjela na trať.

K poslední nehodě došlo krátce před konce roku 2017 poblíž města DuPont ve státě Washington, kde vykolejil osobní vlak Amtraku při premiérové jízdě po nové trati, tehdy zahynuli tři lidé a přes 70 jich bylo zraněno.

„Podle vyšetřovatelů si vlakvedoucí spletl značky a před zatáčkou nezačal včas přibrzďovat, což zapříčinilo vykolejení. Ještě před zkušební jízdou několik zaměstnanců varovalo své nadřízené, že jim trať přijde nebezpečná,“ uvedl mezinárodní dopravní výbor. Ani jeden z případů zatím nebyl uzavřen.

Zobrazit celou diskusi