Majitelka tohoto bytu je nadšená sportovkyně a knihomolka. Byt, do něhož se přestěhovala s dcerou, potřeboval částečnou rekonstrukci už proto, že tu zatím nebyly využité všechny možnosti, které atypický prostor starého činžáku poskytoval.

Na první schůzce mi ukázala fotografii, na které je ve svých oblíbených šatech s tím, že právě takové barvy by si přála mít v bytě. Oblíbené odstíny modré a tyrkysové jí připomínají milované Maroko, jehož styl se odráží v zařízení celého bytu.

Součástí rekonstrukce byla mírná úprava dispozic, přebroušení dřevěné podlahy a truhlářské práce na míru. Vznikla velká vestavěná knihovna a hlavně zvýšená postel, která plní i funkci pohovky.

Lída si klasickou pohovku nepřála, protože na ní nikdy neseděla a na televizi se nedívá. Nejvíc času tráví u stolu s notebookem. Postel má pod sebou ze všech stran úložné prostory, které by v malém bytě citelně chyběly.

Postranní část postele tvoří prostorná skříň s tyčemi na oblečení a s výjezdy na boty, ale jsou tu i police na kancelářské potřeby.Další možnost posezení vznikla v bývalém skladu o rozměrech 70 × 160 cm. I tady je pod sezením úložný box.

Jak přifouknout malý byt:

Zvýšený nábytek - Když necháte vyrobit sedací nábytek nebo postele o něco vyšší, vznikne pod nimi zajímavý prostor, který se dá perfektně využít pro ukládání všeho druhu.

Vestavěná knihovna - I kolem atypických oblouků nebo šikmých stěn vám šikovní truhláři mohou vytvořit dostatečně velké knihovny a ušetřit tak spoustu místa v prostoru.

Praktické zásuvky - Výsuvné úložné prostory, do kterých vidíte shora, jsou ideální, protože máte o všem okamžitý přehled. Nejen v kuchyni.

Fotogalerie
12 fotografií

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Nové Proměny Bydlení.