Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muslimky v Íránu protestovaly proti zahalování. Policie jich 29 pozatýkala

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. února 2018
21:45

Íránští policisté pozatýkali 29 Íránek za to, že byly na veřejnosti bez zakryté hlavy, což je v rozporu se zákonem. Oznámilo to v pátek několik íránských agentur, ale z jejich zpráv není jasné, kdy byly ženy zadrženy. V Íránu se v poslední době rozmáhá protestní ženské hnutí, kdy se ženy fotografují se sundanými závoji vlajícími na tyči.

Demonstrantky navazují na ženu, která mávala svým závojem při protestech na konci loňského roku. Zatčena byla hned v prosinci a propuštěna po měsíci. Policie skupinu nově zadržených žen předala soudním institucím s obviněním, že dotyčné „narušily společenský pořádek“.

Za odhalování hrozí pokuta nebo vězení

Jak napsala agentura AFP, Írán sice v poslední době uvolňuje tlak na dodržování zásad přijatých po islámské revoluci v roce 1979, avšak s blížícím se 39. výročím revoluce sílí kritika projevů, které revolučním zásadám odporují.

Zákon z roku 1979 ukládá ženám, Íránkám i cizinkám bez ohledu na jejich náboženské vyznání, pohybovat se na veřejnosti se zahalenou hlavou a v oděvu kryjícím tělo. Mravní policie ale už delší dobu nad porušováním přivírá oči a v Teheránu i dalších velkých městech lze spatřit ženy se závojem, který vlasy zcela nezakrývá. Některé řidičky dokonce sedí za volantem se šálem spadlým na ramena.

Íránky sundaly hidžáby. Íránky sundaly hidžáby. | reprofoto/twitter/MyStealthyfreedom

Advokátka Nasrín Sotudehová, která se angažuje v oblasti lidských práv, řekla AFP, že soud stanovil vysokou kauci na osvobození jedné ženy zadržené kvůli její akci se závojem. Provinilkyně má podle ní zaplatit v přepočtu 2,3 milionu korun, čímž chce soud podle advokátky zabránit propuštění.

Prokurátor: Chovají se dětinsky

Generální prokurátor Mohammad Džafar Montazerí tento týden označil projevy neposlušnosti zahrnující sundávání závojů za dětinské. „Je to bezvýznamné, nic znepokojujícího,“ řekl a nevyloučil, že ženy demonstrovaly na základě vlivu ciziny. Poslankyně Sohejla Dželúdárzádeová, která patří do tábora příznivců reforem, řekla, že společnost na ženy vyvíjí zbytečný tlak, což vyvolává protesty v podobě sundávání závojů. „To je důsledek našich omylů,“ prohlásila.

Osmdesátimilionový Írán začíná ženám svěřovat víc veřejných funkcí, Íránky jsou ve většině mezi čtyřmi miliony studujících občanů. Prezident Hasan Rúhání slíbil politické a společenské otevření Íránu, kromě jiného i uvolnění pravidel týkajících se oblékání.

Zobrazit celou diskusi