Dante Hartl původně nepochází z Prahy, ale z Mladé Boleslavi. „Celý život jsem si tam myslel, že jsem asociální... a až v Praze jsem zjistil, že to nebylo mnou, ale malým výběrem lidí, kterými se obklopím. Vzpomínky na život tam považuji trochu jako vzpomínky jiného člověka,“ svěřil se Dante, kterého do Prahy přivedlo studium uměleckého oboru.

Video
Video se připravuje ...

Malá ochutnávka z výstavy Eva Fornálová

S příchodem do většího světa přišly i nové možnosti. Poslední tři roky si užíval život plnými doušky, kdy jedno noční řádění střídalo další. „Před Prahou jsem něco vyzkoušel, ale jen minimálně. Byl to takový ten klasický scénář, kdy mi něco nabídli kámoši a já byl zvědavý,“ popisoval Dante, který měl kdysi z drog respekt. Ovšem při prohlížení fotografií zjistíte, že v Praze toho okusil opravdu hodně – PMA, LSD, kokain, extázi a další.

Neberte drogy!

„Kdysi jsem si myslel, že je to cesta do pekel. Pak jsem to vyzkoušel a zjistil, že to tak úplně pravda není. Ale nechci k tomu nikoho nabádat. Takže neberte drogy a papejte polívku a zeleninu,“ smál se mladý umělec, který přiznává, že je v Praze velmi snadné sehnat všechny látky, které okusil.

Přestože by se mohlo zdát, že se Dante řítí, jak by řekli pobožní čtenáři, k branám pekelným, noční užívání si života mu prospívá. Minulý rok vystudoval BcA. na Art & Design Institutu a momentálně studuje malbu na UMPRUM. „Umělecké školy naštěstí nejsou tak studijně náročné,“ smál se nakonec.

Močení pro novou generaci

Jeho život v posledních třech letech si můžete prohlédnout na dvou stech polaroidových fotografiích. Ty odhalují nejen drogová „selfíčka“, ale také močení na veřejnosti, nahotu a zábavu mladých.

„Uvědomuji si, že třeba za 30 let ty fotky nabudou nového významu tím, že budou ukazovat příštím mladým lidem, jak žili mladí dnes. Takže tak trochu při focení myslím na publikum, které se ještě ani nenarodilo,“ říká s nadsázkou Dante, který původně začal fotit polaroidem proto, aby si oživil paměť po všech těch prohýřených nocích.

Výstava Denní snění/Noční bdění

Kdy? Do 13. února, více informací objevíte tady
Kde? Polagraph, Husinecká 14, Praha 3
Vstupné? žádné
Pokud nestihnete výstavu, můžete Danteho Daniela Hartla sledovat i na jeho Instragramu.

Ochutnávka z výstavy:

Fotogalerie
13 fotografií