Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Množírna v Kamenici nad Lipou: Ubohé pejsky zachránili na poslední chvíli. Šokující výčet nálezu

Autor: dce - 
2. února 2018
17:56

Ochránci zvířat se ještě nestačili vzpamatovat z hororu, který si mnoho z nich prožilo v domku na Vysočině, a nyní je čeká rozsáhlá péče o zachráněné psy. Z domu, kde pár provozoval množírnu, bylo zachráněno přes 200 psů. Popis stavu, v jakém se zvířata nacházejí, vás šokuje.

Na konci ledna pracovníci veterinární správy objevili v domě v Kamenici nad Lipou množírnu s více než 200 zanedbanými psy. Na pár, který zde bydlí, si sousedé stěžovali údajně už přes 20 let – z domu se totiž linul neuvěřitelný zápach. Někteří na sociálních sítích přiznávají, že viděli, jak chovatelé štěňata prodávají.

„Prodávají je tak, že jednou je vykoupou, vezmou papíry a jedou je prodat někam na parkoviště. Jedno léto jsme psů napočítali 56 a v životě jsme neviděli jednoho jediného venku na procházce,“ popsala sousedka. Od roku 1996 na chovatele sama podala prý asi 50 stížností...

Šokující fotografie zevnitř domu dokazují, co se zde dělo. V klecích s tlustou vrstvou špíny, zejména výkalů, se tísnily desítky malých vystrašených psů. Všechny veterináři zabavili a dobrovolníci z organizací na ochranu zvířat je rozvezli po celé republice.

„Pejsci byli zablešení, zasvrabení, špinaví, měli přerostlé drápky, což teď taky budeme řešit na veterině. Někteří mají léze v očích, protože mají poškrábanou rohovku, a podobně. Zdravotně ani psychicky na tom nejsou dobře. Krom toho u těch fen bývají často záněty děloh, protože jak často rodily, tak organismus to už pak nezvládá,“ řekla Českému rozhlasu chovatelka psů Adéla Šroubková, která se o nebohá zvířátka stará jako jedna z dobrovolnic.

„Všichni jsou v šíleném stavu, žili zavření v malých přepravkách, ve tmě, nikdy neočkovaní, neodčervení, bez veterinárního ošetření, jsou obaleni močí a výkaly, buď slepí úplně nebo se slepotu počínající, mají deformované drápky, atrofované svaly, nekrotické změny na kůži, zuby buď žádné, nebo totálně shnilé a bolavé, po tělech mají léze a boláky, spousty drobných neléčených poranění, zřejmě kousanců, uši mají otrhané, jsou podvyživení, mají nafouklá bříška, požírají vlastní výkaly a savé podložky – a tak bych mohla ve výčtu pokračovat...,“ popsala dobrovolnice Eliška Vafková z organizace Dejte nám šanci.

Ostatní organizace hlásí podobné výčty – psi jsou špinaví, zablešení, pravděpodobně plní parazitů, vyhladovělí a olysalí. Mnohým chybí zuby, na zbylých mají tlustou vrstvu zubního kamene. Mnoho z nich má na těle nejrůznější šrámy od pokousání od psů i blech. Někteří mají i vážnější zranění, jako jsou zlomené čelisti, kýly, jsou slepí... Mnoho ze zachráněných fen je březí.

Spolkům, které se o pejsky starají, můžete pomoci i i vy – posláním žrádla, materiální pomoci nebo finančně. Kam pomoc poslat, najdete zde: Sbírka pro zachráněné psy z množírny.

Singer ( 4. února 2018 11:46 )

Ano a značnou část za ta léta utrpení těch ubohých pejsků nese zodpovědnost město!!! Udělovali pokuty. Aby se neřeklo. Proč ze své kompetence z podezření týraní zvířat na opakované apelovaní občanů nezačali řešit situaci na příslušných orgánech a nedali věci do pohybu??? Mají pozici, pravomoce. A nevěřím, že nedostatečnost v zákonech jim nedovolovala tak závažnou věc řešit!!!!! Je to k nevíře! Tolik let! Finančně by se měli podílet právě papaláši z radnice na záchraně těch ubohých duší!

Nely ( 3. února 2018 20:04 )

 Nechápu,jak to mohlo fungovat tak dlouho.Od roku 1996??? Něco je tady špatně 😟😟😟

Singer ( 3. února 2018 14:53 )

Zavřít ty zrůdy dementní jiřina švecová a jaroslav švec do malé klece na doživotí. Aby na sebe káleli, aby jim z nedostatku pohybu atrofovaly svaly, měli hlad a tmu a žádnou naději na hezčí den! Aby zažili stejné utrpení jako ti chudáčci. Nechápu jednu věc. Léta marně lidé apelovali na úřady. Zdi nasáklé močí a výkaly, zápach všude kolem.Extrémní situace. To je nedostatečný argument, aby ti zasraní úředníčci naznali, že se uvnitř opravdu něco strašného děje a vydali povolení k domovní prohlídce?????? Vdyť tam mohly být vězněné děti, o kterých nikdo neví!!!! Mohl být uvnitř kdokoli.

mlok skvrnit ( 3. února 2018 14:13 )

 Sousedka podává stížnosti, smrad na celou ves. Vyhodit starostu...a ten lidskej pòvl dát sežrat psům co maj ještě zuby.

mechitz ( 3. února 2018 08:14 )

Jiřina Šv.cová z Kamenice léta týrala skoro 300 psů a měla chovatelskou stanici. http://tenderlove.svet-stranek.cz/ Všichni o množírně věděli a 20 let se nic nedělo. Celá léta prodávala ve velkém štěňata, teď už na to prý neměla sílu a tak je nechávala množit mezi sebou. I ten chlap, co s ní žije je takový magor. Tak na co máme úřady, paragrafy, tolik kuleválošů tam dřepí a nic v tom nedělali?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání