Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapce (14) věznili s rodiči, kteří bojovali za ISIS. Teď se vrací do Německa

Autor: ČTK, ivm - 
2. února 2018
11:47

Do Německa přiletělo z Iráku první dítě, které se narodilo německým občanům bojujícím za Islámský stát (ISIS). Rodiče dítěte jsou v irácké vazbě, o čtrnáctiletého chlapce se tak bude starat jeho dědeček. O případu informovaly televizní stanice a deník Süddeutsche Zeitung.

Sibel H. a Deniz B., kteří pocházejí z Hesenska, do Iráku vyrazili v roce 2015, aby se tam stejně jako stovky dalších Němců připojili k Islámskému státu. Poté, co ISIS na severu Iráku přišel o téměř veškeré území, vzdali se loni do rukou tamních pešmergů. Od té doby byli i s malým synem ve vazbě. Tak to ale nenechal dědeček, kterému se po několikaměsíčním snažení podařilo vnuka z vězení dostat.

Jsou navrácené děti nebezpečím?

„Děti nemohou za to, co udělali rodiče,“ míní muž, který počítá s tím, že rodiče chlapce mohou ve vězení strávit i léta.

Podobně rozhodnutí o pomoci s cestami dětí rodičů, kteří podporovali ISIS, do Německa zdůvodňuje spolková vláda, podle níž nejsou děti zodpovědné za činy svých rodičů. Navíc kabinet argumentuje i povinnou školní docházkou. Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maaßen ale varoval před nebezpečím, že některé děti mohou být teroristickou organizací indoktrinovány.

Do Německa se vrátí více než 100 dětí, jejichž rodiče odjeli z Německa bojovat za ISIS

Německé úřady očekávají, že by se do země mohlo vrátit celkem více než 100 dětí, jejichž rodiče odešli z Německa do Sýrie nebo Iráku bojovat za Islámský stát. Do řad IS na Blízkém východě v uplynulých letech vstoupilo asi 960 islamistů z Německa. Někteří s sebou vzali i své děti, dalším se narodily až na místě.

mirkazam ( 2. února 2018 13:01 )

Věřím tomu,že děti které se vrátí jsou určitě ovlivněny svými rodiči....a s tím nikdo nic nenadělá...

Jindich Dvok ( 2. února 2018 13:00 )

V tom máte bohužel pravdu. Vidím to stejně.

jana999 ( 2. února 2018 12:51 )

bohužel čím víc si jich natahají, tím víc jich budou chtít *** k nám a věřte, že to bude ta nejhorší pakáž, které se budou chtít zbavit, naši prodejní politici už se o to postarají, sám zeman proti nim nic nezmůže

Jindich Dvok ( 2. února 2018 12:24 )

Němci jsou, jak je vidět každý den, tak naivní a blbí, že to ani není možný. Jen ať si je tam natahají, jakoby jich už tam neměli dost. Čiň ďáblu dobře, peklem se ti odmění.

Zobrazit celou diskusi