Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vzpomínky na děsivou tragédii: Pilot letadlem strhl lanovku, 20 mrtvých

Američtí vojáci, jejichž letoun přesekl lano lanovky v italských Alpách, přicházejí k soudu.
Američtí vojáci, jejichž letoun přesekl lano lanovky v italských Alpách, přicházejí k soudu.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, ash - 
2. února 2018
11:16

Nedodržování či spíše ignorace předpisů vedla 3. února 1998 k jedné z nejhorších tragédií v novodobé italské historii. Letoun americké námořní pěchoty EA-6B Prowler tehdy při cvičném letu v malé výšce horským údolím narazil pravým křídlem a ocasními plochami do kabelu nesoucího lanovku a přesekl jej. Kabina s dvěma desítkami lidí se zřítila do stometrové hloubky. Nikdo pád nepřežil.

Pilotovi se tehdy i s vážně s poškozeným letadlem podařilo přistát na základně v Avianu, odkud odstartoval.

O vyšetření případu a potrestání viníků se nejprve snažily italské úřady, podle mezinárodních dohod ale brzy musely celý případ předat americké vojenské justici.

Dva před soudem, sedět nakonec nešli

Ze čtyřčlenné posádky skončili před soudem jen pilot a navigátor, za smrt osmi Němců, pěti Belgičanů, tří Italů, dvou Poláků, jednoho Rakušana a jednoho Nizozemce ovšem nikdy odsouzeni nebyli.

Během letu sice posádka letounu porušila zákaz podlétat lanovku a ignorovala novější nařízení, zakazující v celé oblasti lety pod hladinou 2000 stop (610 metrů), potrestáni ale byli jen za zničení videopásky se záznamem letu.

Obvinění američtí vojáci však museli odejít z námořní pěchoty bez nároku na odstupné a penzi, pilot dostal i půlroční trest vězení (odpykal si čtyři a půl měsíce). Příbuzné obětí odškodnila italská vláda, za každého mrtvého vyplatila 1,9 milionu dolarů, USA vyplatily Italům zpětně tři čtvrtiny sumy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi