Vypadají jako zdrogovaní,“ chichotala se partička kolemjdoucích teenagerů, kteří procházeli skrz náměstí okolo šesté hodiny večerní. Ti, kteří se zastavili a zakoukali se, zjistili, že se nejedná jen o dva lidi. Po celém náměstí se podivně pohybovalo devět tanečníků ze souboru Tantehorse.

Jako by se u Národního divadla zastavil čas. Tanečníci se hýbali jen o centimetry, zatímco okolní svět plynul rychle dál. Během půl hodiny se každý posunul tak o metr. „Je to neuvěřitelné. Já bych při tak pomalých pohybech už dávno spadla,“ hodnotila vystoupení se smíchem důchodkyně, která sledovala dívku, která dělala pomalé kliky na dlažbě.

Video
Video se připravuje ...

Výstavu fotografií Vojtěcha Brtnického, dokumentující výjimečné třicetihodinové taneční představení MOMENTUM, doprovodila úvodní taneční instalace Vidět stíny utíkat - nechat mysl létat. Eva Fornálová

„Performance nemá začátek ani konec... Mají přesně stanovená pravidla, ve kterých se pohybují. Mají řád i limity, které nakonec překračují,“ prozradila dívka ze souboru performance Vidět stíny utíkat - nechat mysl létat. A tak stejně tak, jako se zničehonic na náměstí objevili podivně pohybující se lidé, i nenápadně zase splynuli s okolím, jako kdyby tady nikdy ani nebyli. 

Výstava Momentum ve fotografii

Performance upozorňovala na novou výstavu fotografií Vojtěcha Brtnického, dokumentující výjimečné třicetihodinové taneční představení Momentum, které bylo na náměstí Václava Havla u Národního divadla k vidění v červnu.

Tehdy choreografky a performerky Miřenka Čechová a Sabine Seume stvořily intimní pokoj, v němž non-stop, po dobu třiceti hodin, zakoušely zpomalení času. „Když se člověk vrcholně zpomalí, uvidí pohyb svého vlastního stínu,“ píše Miřenka Čechová v textech, které fotografie doprovází.

Kdy? K vidění až do 28. února, více informací objevíte tady
Kde? náměstí Václava Havla
Vstupné? žádné

Prohlédněte si představení Vidět stíny utíkat - nechat mysl létat:

Fotogalerie
32 fotografií