Pražští policisté uveřejnili aktualizaci statistik kriminality. V drtivé většině kategorií se počet spáchaných trestných činů na území metropole snižuje, vyšetřovatelům se navíc podařilo vyřešit tři starší vraždy. Jedna z nich se stala roku 2016 a její vyšetřování tedy „pouze“ přešlo do letošního roku, další tyto události už ale byly mnohem dřívějšího data.

Úspěšné vyšetření dvou výrazně starších vražd v jednom roce je podle náměstka ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování (SKPV) Ivana Smékala spíše výjimečné. Vyřešené vraždy z let 2000 a 1984 se obě odehrály v bytech, oběťmi byli jejich majitelé. Roku 2000 majitele ubodal cizinec, u kterého je v současnosti vedeno řízení proti uprchlému.

„Pachatele vraždy z roku 1984 jsme k nám přivedli, doznal se, ale tato vražda je promlčená. Na starých vraždách se pracuje celou dobu, závisí to vždy na konkrétním případu. Pokud jsou nové případy, porovnávají se s těmi předchozími, jestli to nemůže být stejný pachatel. Málokdy se stane, že by se po letech přišel pachatel sám doznat. Občas míváme svědectví z druhé ruky,“ uvedl Ivan Smékal s tím, že nejčastěji se pachatelé starých vražd odhalí díky otiskům prstů nebo testům DNA.

Kriminalita klesá

Vzhledem ke spáchaným trestným činům na území Prahy v roce 2017 lze uvést, že jejich počet meziročně klesá. Největší problémy policistům dělají kapsáři a zloději aut, v průměru se v metropoli za loňský rok odehrálo 139 trestných činů denně. Vyšetřovatelé se věnovali celkem 22 vraždám, přičemž mezi neobjasněnými figuruje jedna jediná. S největší pravděpodobností šlo o vraždu a sebevraždu a případ tedy bude odložen.

Pokud vás zajímá celkový statistický vývoj s přehledným porovnáním jednotlivých druhů trestných činností s předchozími roky, podívejte se na web Policie České republiky.

Poslechněte si vyjádření Ivana Smékala ke starým vraždám včetně popisu toho, jak se tyto odložené případy vyšetřují. Náměstek pro Blesk.cz také shrnul vývoj kriminality v Praze za rok 2017: