Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Léky na ředění krve hrozí krvácením i do mozku. Sylva málem přišla o nohu

I podle tvrzení lékaře jsou léky na ředění krve poněkud nebezpečné. Nová řada ale znamená velký pokrok.
I podle tvrzení lékaře jsou léky na ředění krve poněkud nebezpečné. Nová řada ale znamená velký pokrok.  (Autor: archiv/ kardio-cz.cz)
Autor: Zuzana Zelenková - 
11. března 2018
07:10

Řada pacientů, kterým hrozí mrtvice nebo třeba trombóza, musí užívat takzvanou antikoagulační léčbu. Jde o prášky, které zaručí, že bude mít dotyčný dostatečně rozředěnou krev, aby se u něho diagnóza opravdu neprojevila. Podle pacientského průzkumu se lidé těchto léků ale často bojí. Problém může nastat třeba u krvácivého zranění. Své o tom ví paní Sylvie (28). Léky na ředění krve brala po zranění v 17 letech. Lékař obavy pacientů potvrzuje,  naději na lepší léčbu ale přináší nová řada léků.

Podle odborného průzkumu se více než 90 procent respondentů domnívá, že je zapotřebí, aby existovala léčba, u které by bylo možné okamžitě zastavit protisrážlivou léčbu. Lékař Jindřich Špinar má za to, že strach je  opravdu na místě. Ačkoli už existují léky, které jsou výrazně šetrnější.

„Pacienti mají obavy naprosto oprávněně. To, že zabráníme cévní mozkové příhodě, je hezké, ale pacient to nijak nepociťuje. Řekneme mu, že ho ochráníme před mrtvičkou, ale on se necítí lépe. Navíc hrozí občas právě krvácení. Pacient tedy vnímá spíš nežádoucí účinky než ty žádoucí,“ popsal pro Blesk Zprávy brněnský lékař Špinar. Podle odborníka hrozí krvácení do žaludku (vředy), ale také krvácení do mozku, které může být fatální.

Dozvídají se pacienti o vedlejších účincích léků? Podívejte se na statistiku Dozvídají se pacienti o vedlejších účincích léků? Podívejte se na statistiku | Andrej Bosanec

Ředění krve preventivně? Jen výjimečně

Léky na ředění krve obvykle nejsou nasazované preventivně, jak si někdy laická veřejnost myslí. Jediný případ, kdy působí jako prevence, je u fibrilace síní, aby  nedošlo k následnému sražení krve a cévní mozkové příhodě. „Potom jsou ale další nemoci, jako je hluboká žilní trombóza nebo plicní embolie, a tam se nasazují právě jako léčba onemocnění,“ vysvětlil Špinar.

O léčbě ví své Sylvie. V prvním ročníku na gymnáziu jela na lyžařský výcvik. Na svahu ji však srazil velkou rychlostí jiný lyžař. „Bylo to hrozné, přijela pro mne horská služba, koleno mi dali do škrabáku a ještě ten den jsem jela do Prahy,“ zavzpomínala pro Blesk Zprávy.

O pár měsíců později se u ní ale dostavila trombóza. „V koleni jsem tenkrát měla zpřetrhané vazy. Po nějaké době jsem šla na kontrolu, při které zjistili, že mám trombózu. Málem jsem přišla o nohu,“ uvedla dále mladá žena. Léky proti srážení krve prý brala nejméně rok. S krvácením do břicha problém neměla. Ovšem poznala prý i u obyčejného říznutí při krájení cibule, že jí krev teče víc než normálně.

Nové léky s lepšími vlastnostmi

Jan (75) bral Warfarin na ředění krve, ale nebylo to jen tak. „Každé ráno jsem si musel do břicha píchat injekci. Chodil jsem na pravidelné kontroly a po nějaké době mi vyměnili injekce za tabletky,“ popsal svoje zkušenosti muž, který potřeboval léky na ředění krve kvůli křečovým žilám a dalším komplikacím, při nichž hrozilo ucpání cév.

V současnosti se ale objevily nové léky, které by obavy pacientů mohly značně zmírnit. Jsou totiž šetrnější a navíc u nich není tak velké riziko krvácení.

„Od padesátých let jsme užívali Warfarin a byl jako jediný lék. Teď se objevily nové lékové skupiny. Ty jsou podle dosavadních zkušeností účinnější a bezpečnější,“ vysvětlil lékař.

V Česku přípravky bere 220 tisíc lidí

Nové léky podle Špinara fungují jinak. Warfarin blokoval až úplný konec procesu srážení. Kdežto nové léky blokují samotný začátek, proto jsou účinnější. Fungování má další dvě zásadní vlastnosti. „Když lidé brali Warfarin, tak museli každý měsíc chodit na kontroly účinnosti. Účinnost Warfarinu velmi kolísá. Nové léky už kontroly nepotřebují. Podle velkých klinických studií také méně vyvolávají krvácení,“ dodal lékař.

V České republice užívá léky na ředění krve na 220 tisíc lidí. 53 procent lidí obtěžuje to, že si musejí denně vzít pilulku, 30 procent v průzkumu uvedlo, že se obává rizika krvácení, osm procent pacientů má pocit, že trpí snížením výkonu nebo že užíváním léku se snížila jejich aktivita. 93 procent respondentů by uvítalo způsob, kterým by se v případě nutnosti dala protisrážlivá schopnost okamžitě vypnout.

milesmiles ( 11. března 2018 11:23 )

Pořád ještě nepodcenovat aspirin podávání je jednoduché podle váhy 80 mg nebo 100mg ob den. Při vynechání na př. před operací je účinek na srážení vymazán po 10 dnech.Cena minimální.

chachacha ( 11. března 2018 09:59 )

No comment. Úhrada zdravotní pojišťovny 6141,80 Kč Započitatelný doplatek 622,74 Kč Maximální doplatek 622,74 Kč http://www.najdi-lekarnu.cz/lek/Lixiana-60mg-tbl-flm-100-100-bli

Pavla F. ( 11. března 2018 09:38 )

 Novy lek se jmenuje Lixiana 60mg Filmtabletten edoxaban. Ale my zijem v Nemecku moje matka 75 let,je dostala protoze uzivala Markuman ten mel byt setrnejdi nez Warfarin. 1 baleni Lixiana stoji +- 260€.Za recept tady doplacela 10€.Nechapu co je na tom tak tajneho? Mozna lek jeste neni v prodeji.Vyroba Mnichov viz.karton.

zeleny.ropak ( 11. března 2018 09:37 )

Navíc, Pradaxu + Klexane hradí pojišťovna jen půl roku a potom následuje Warfarin. Docela by mně zajímalo, jestli by se dal zveřejnit propočet nákladů na léčbu těmito moderními, ač drahými léky, a velice oblíbeným jedem na krysy, warfarinem. U pradaxy není potřeba nic hlídat, kdežto u warfarinu se musí provádět laboratorní zkoušky a podle množství jednotek INR v krvi, musí následně lékař stanovit množství léku.To vše je také nákladné a to neuvádím dopravu do laboratoře a k lékaři.Zvláštní kapitolou je omezení některých potravin a vitamínů, které obraz léčby warfarinem značně ovlivňují. Ne každý to má v místě bydliště a musí se tam nějak dopravit.I výběr potravin značně zvyšují nákladovost léčby warfarinem, ale pro pacienta.

svoboda ( 11. března 2018 09:26 )

Já beru Stacyl! Možné je i Aspirin.

Zobrazit celou diskusi