Pokud už jste otráveni životem v Česku a sníte o domku u moře, tak neváhejte ani chvíli. Italské město Ollolai ležící ve středu pohádkového ostrova Sardinie totiž prodává stovky nemovitostí za hubičku.Jde o nápad tamního starosty Efisia Arbaua, který tak chce do města nalákat nové obyvatele.

Během posledních padesáti let se populace v Ollolai snížila z 2250 obyvatel na pouhých 1300. Rodí se tu totiž málo dětí a mladí často odchází za prací do velkých měst. V horského regionu Barbagia tak zůstali převážně jen farmáři, kteří vyrábějí tradiční ovčí sýr jménem Casu Fiore Sardo.

Starosta tak chce zabránit tomu, aby se z jeho regionu stalo město duchů. „Mým cílem je zachránit naše jedinečné tradice a město před tím, aby upadlo v zapomnění. Vždy jsme byli pyšní a tvrdí lidé, nedovolíme, aby zemřelo,“ vysvětluje starosta Arbau. 

Jeho lákavá nabídka má ale samozřejmě háček – nabízené domy jsou už delší domu opuštěné a chátrají. Noví majitelé se proto musí ve smlouvě zavázat, že je do tří let zrekonstruují, což je dle odhadů vyjde na něco přes půl milionu korun. „Už jsme prodali tři domy a dostali jsme přes stovku nabídek z celého světa, včetně Ruska a Austrálie,“ mne si spokojeně ruce Arbau.

 

Fotogalerie
15 fotografií