Tajuplná atmosféra a téměř posvátné ticho, i tak na návštěvníky působí výstava Mumie světa. Právě ve čtvrtek 1. února se poprvé v Evropě otevírá na pražském Výstavišti v Holešovicích na více než dvou tisících metrech čtverečních. Mumie z Egypta, Peru, Chile, Nizozemí, Itálie, Rakouska, Německa, Maďarska, Velké Británie i Česka však nevzbuzují strach, spíše zvědavost. Je také proč, exponáty jsou velmi cenné.

„Výstava je pojištěna na desítky milionů dolarů,“ prozradila Blesku mluvčí výstavy Květa Havelková. Unikátnost spočívá v celistvosti sbírky, kterou tvoří jak mumie vážených lidí své doby, tak těch úplně obyčejných. „Všechny jsou ze světových muzeí,“ říká Havelková. „Návštěvníci zažijí výlet proti proudu času po celé zeměkouli,“ dodává.

Haruška z Akhmímu je určitě nejkrásnější mumií díky bohatému zdobení. To také ukazuje, že musela být váženou osobou...
Autor: Robert Klejch, JVS group

Česká mumie z Egypta

Zvláštností je i mumie, která léta spočívá v pražském Náprstkově muzeu, pochází však z Egypta. „Haruška z Akhmímu je určitě nejkrásnější mumií díky bohatému zdobení. To také ukazuje, že musela být váženou osobou,“ uvedla Havelková. Výzkumy a počítačová tomografie ukázaly, že žena (†40) zemřela na zhoubný Non-Hodgkinův lymfom, tedy nádorové onemocnění mízních uzlin, před více než 2300 lety. Její polohu pod vrstvami plátna prozradila tomografie.

Nejmladší mumii je 24 let

Mumie nemusejí být staré staletí, té nejmladší na výstavě je pouhých 24 let. Říká se jí MUMAB. Tělo původně patřilo muži, který jej věnoval na lékařské účely. „Vědci mumii vytvořili roku 1994 přesně podle starověkých egyptských záznamů.“ Dokonce použili kopie původních nástrojů, například obsidiánový nůž. Mumie bude vystavována do roku 2020, poté bude důstojně pohřbena.

Ekvádorští bojovníci Šuárové ještě před necelým stoletím vedli války proti nepřátelským kmenům. Aby získali a uvěznili duši nepřátel, provozovali hrůzostrašný rituál - zmenšovali jejich hlavy a nechávali si je jako talisman.
Autor: Robert Klejch, JVS group

Hlavičky jako makovičky

Ekvádorští bojovníci Šuárové ještě před necelým stoletím vedli války proti nepřátelským kmenům. Aby získali a uvěznili duši nepřátel, provozovali hrůzostrašný rituál – zmenšovali jejich hlavy a nechávali si je jako talisman. Proces zmenšování hlavy byl po dlouhou dobu tajemstvím. „Nakonec se například ukázalo, že bojovníci trénovali na hlavách lenochodů. Nestihli jim utéct a mají podobně tvarovaný obličej jako lidé,“ řekla Havelková.

Podívejte se na exkluzivní záběry z výstavy Mumie světa:

Podvod, nebo záměr?

Pokud ptačí mumie vznikla na objednávku, možná ani její majitel nevěděl, co skrývá. „Obal mumie v podobě sokola totiž ukrývá krahujce, navíc je uvnitř opačně, hlavou dolů,“ prozrazuje Havelková.

S mumiemi nedrncat!

Jak se manipuluje s mumiemi, které mívají velkou hodnotu? „Jsou velmi křehké, nutná je tedy velká opatrnost. Při převozu je třeba vyhnout se drncání a otřesům. Při instalaci je pak nutné udržovat stálou teplotu a vlhkost vzduchu,“ řekla Havelková. Pokud nejsou mumie zrovna na výstavě, jsou umístěny ve svém domovském muzeu.

Co, kde, za kolik…

Výstava Mumie světa

Kde: Výstaviště Praha Holešovice

Kdy: 1. 2. až 30. 6., denně 9:00 až 20:00 hodin

Za kolik: Dospělí ve všední dny 320 korun (o víkendu 370 korun), studenti/senioři (nad 65 let) ve všední dny 250 korun (o víkendu 300 korun), děti (6–12 let) ve všední dny 200 korun (o víkendu 250korun), rodinné vstupné (2 dospělí a až 3 děti) ve všední dny 890 korun (o víkendu 990 korun), ZTP/P ve všední dny 200 korun (o víkendu 250 korun).