Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Okamura si odklonil šest milionů? Kontrolní úřad šetří volební účet SPD

Autor: Jakub Veinlich - 
30. ledna 2018
18:40

Každá strana a každé hnutí, které bojovalo loni na podzim o poslanecká křesla, muselo mít zřízený transparentní účet. Financování předvolebního klání teď prověřuje dohledový úřad se složitým názvem Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH). Na první rozpory narazil na podnět dotazů veřejnosti u SPD Tomia Okamury. Všichni „hříšníci“ budou mít čas na doplnění. 

„Prověřujeme všechny výdaje na kampaň u všech stran,“ řekl Blesk Zprávám člen ÚDHPSH Jan Outlý. Pracovníci úřadu podle zdroje redakce v těchto dnech dávají veškeré podklady z každé strany nebo hnutí dohromady a 6. února by měli mít účetní „inventuru“ voleb pohromadě.

Už teď jsou ale vidět podle Outlého rozpory minimálně u dvou položek v předvolebním hospodaření SPD na transparentním účtu. A sice za 2 904 000 a 4 477 000 korun, které hnutí SPD vykazuje jako bezhotovostní platby – v prvním případě za „analytickou činnost“, ve druhém případě za „Mediální zastoupení a poradenství v oblasti PR.“

„Ve věci výdajů v částce 2 400 000 Kč (bez DPH) a 3 700 000 Kč (bez DPH) předsednictvo hnutí SPD sděluje, že tyto částky byly vyplaceny na základě řádných smluv, které byly uzavřeny s cílem zajistit analytickou část řízení volební kampaně,“ brání se ve svém prohlášení rozeslaném médiím Tomio Okamura.

Adresáta nelze dohledat

Mimo jiné právě tyto dvě položky dohledový úřad zajímají. „Je pravda, že u těchto dvou plateb, když jsme se na ně na popud veřejnosti chtěli podívat, tak jsme nenašli příjemce těchto částek,“ řekl Outlý Blesk zprávám s tím, že toto bude jedna z věcí, které budou chtít od SPD doplnit. „A nebude se to týkat patrně jen SPD, ale i dalších stran, které se účastnily voleb,“ doplnil člen dohledového úřadu.

Tomio Okamura tvrdí, že analytické služby a mediální zastoupení jeho hnutí potřebovalo mimo jiné také kvůli tomu, že se u jednotlivých agentur lišily výsledky volebních průzkumů a SPD potřebovala vědět, jak v kampani správně pracovat. Tvrzení, že by jeho hnutí nemělo účetnictví zcela průhledné, Okamura odmítá. „Sumy prý souhlasí s podepsanými smlouvami. Smlouvy podepsané 3. 7. 2017 má SPD k dispozici a je připravena je předložit oprávněným kontrolním orgánům. Splatnost byla smluvně dohodnuta za celou dobu spolupráce a to do konce ledna 2018,“ uvádí předseda Okamura v rozeslaném prohlášení.

Kontrola jako pro detektivy

„Na základě těchto smluv byly prováděny interní průzkumy, podle kterých hnutí SPD korigovalo volební kampaň, a byly připravovány kroky k oslovení jednotlivých částí voličského spektra,“ doplnil šéf SPD.

Když se ho redakce Blesk Zpráv dotazovala na zveřejnění jména konkrétních agentur, se kterými SPD spolupracovala, odpověď od místopředsedy Poslanecké sněmovny Okamury do vydání tohoto článku nedorazila.

Dozorový úřad má podle jeho člena Outlého co dělat, aby dal účetní materiály jednotlivých stran dohromady. V zákoně totiž není stanoveno, v jaké formě musejí politici zprávy z financování kampaně dodat. „Někdy to mají strany přehledné, u některých je to občas detektivka,“ dodal Outlý.

Jisté je, že všichni „hříšníci“ dostanou v průběhu příštích dnů od úřadu výzvu, aby chyby doplnili či uvedli na pravou míru. „Předpokládám, že ve výzvě, kterou stranám pošleme, bude lhůta kratší než 30 dní,“ dodal Outlý k dotazu, jak dlouho budou mít strany a hnutí na vyjádření.

Problémy měl i Okamurův Úsvit

V březnu 2015 začala policie prověřovat, kam se poděly peníze z účtu předešlého hnutí Tomia Okamury, které neslo název Úsvit přímé demokracie. Oznámení podal sám Okamura kvůli podezření, že někteří členové část peněz vytunelovali. Z toho samého trestného činu ale obvinili naopak Okamuru politici, kteří hnutí opustili a založili si vlastní politickou značku. 

V poslední době se Tomio Okamura pohybuje často po boku prezidenta Miloše Zemana. Nejen, že ho pozval na sněm SPD, kam nesměla část novinářů, ale také za nově zvolenou hlavou státu dorazil Okamura přímo do volebního štábu a při děkovné Zemanově řeči seděl místopředseda Sněmovny vedle prezidentových věrných na společném pódiu. 

smfs ( 31. ledna 2018 17:39 )

Zasmála bych se kdyby to nebylo k pláči.

smfs ( 31. ledna 2018 17:13 )

A 7,4 mil. od něho odešlo agentuře která provádí oředvolební průzkumy a lidém napojeným na Parlamentní listy a Tv Barrandov. Tak to je přímá demokracie v praxi

vagen ( 31. ledna 2018 12:13 )

Clovek, ktery pracoval ve firme japonskeho rozvedcika tvrdi, ze si u nich podavali policajti porad dvere, minimalne 2x do mesice..

komin ( 31. ledna 2018 12:11 )

Vsehoschopny tunelar T. Okamura uz zase rozkrada finance vlastni partaje, ten je skutecne schopnej uplne vseho!

vagen ( 31. ledna 2018 12:08 )

bezpaterni krivak koblizek Okamura krade, jako sileny stranicke penize, stejne , jako v predchozi strane.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa