V ulici Freyova, hned u Náměstí OSN, plánuje realitní skupina CPI Property Group vystavět 3 pětipatrové domy. Těm by v rámci developerského záměru vévodila ještě vyšší kancelářská budova s obchody v přízemí. Místním obyvatelům se projekt nezamlouvá, a vůči jejich námitkám nezůstala netečná ani radnice Prahy 9. S developerem o řešení jedná.

Námitky obyvatel

Proti představám investora se postavili občané Prahy 9, kteří sepsali petici,“ vysvětlil pro Blesk.cz místostarosta Prahy 9 Marek Doležal (TOP 09). Občanům se mimo jiné nelíbilo zastavení další travnaté plochy se vzrostlými stromy, kterých je v Praze 9 pomálu.

V současnosti projekt posuzujeme spolu s investorem a s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Diskuse proběhly již několikrát, naposledy v prosinci. K výsledné dohodě jsme ještě nedospěli,“ řekl dále Doležal. Dosud tedy jisté kdy a zda vůbec k výstavbě dojde. „Dohodli jsme se, že budeme s představiteli MČ Praha 9 i zástupci IPR hledat nové řešení, které by pro danou lokalitu bylo optimální,” uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel CPI Property Group Zdeněk Havelka. Investor stál před 10 lety u stavby Nákupního centra Fénix, které je nyní dominantou Náměstí OSN.

Klíčová bude dohoda s investorem

Úsilím radnice Prahy 9 je vyjít vstříc jak investorovi, tak především občanům městské části. Podle Doležala by bylo ideální, kdyby radnice s investorem našla společnou řeč, aby mohl na daném místě vzniknout městotvorný prvek, tak jako v případě přeměny bývalého areálu pekařské firmy Odkolek.