Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Luxus, dárky a divné faktury: Ministr podává kvůli „ztraceným“ milionům trestní oznámení

Autor: Klára Brunclíková - 
31. ledna 2018
05:20

Akce v luxusním zámku, pobyty v lázních i nákupy dárků. Na to všechno potřebovalo ministerstvo zdravotnictví v roce 2015 a 2016 peníze z našich daní, jak ukázal audit, do kterého nahlédly Blesk Zprávy. Zakázky za 2,5 milionu jsou tak podezřelé, že nový ministr Adam Vojtěch (31, za ANO) zavelel podat trestní oznámení. Podle auditorů z ministerstva zdravotnictví se totiž nedá prokázat, že vše, co úřad proplatil, opravdu dostal. Neexistují pozvánky, fotky ani jiné důkazy, že se akce skutečně konaly a dary předaly. Některé objednávky byly podle auditu navíc vystavené až po konání akcí.

„Audit, který se zabýval výdaji za roky 2015 a 2016, ukázal velmi závažná pochybení. Podali jsme proto trestní oznámení,“ potvrdila Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

CK Ministerstvo zdravotnictví a 220 tisíc za čtyři strany textu

Akce pro novináře v luxusním Chateau St. Havel za 20 tisíc, pobyt na zámku Štiřín za 180 tisíc i tři akce v Horských lázních Karlova Studánka za víc než půl milionu - tam všude mělo být ministerstvo štědrým hostitelem a právě tady má také audit, který měla redakce k dispozici, velké pochybnosti. U akcí chybí pozvánky, termíny konání a neví se ani, za co přesně úředníci peníze utratili.

Chateau St. Havel Chateau St. Havel | chateauhotel

„Jedná se o pronájmy prostor pronajímané za účelem setkání zástupců ministerstva zdravotnictví se zástupci médií. Ani v jednom případě nebylo doloženo, kdo z ministerstva zdravotnictví se daného setkání účastnil, kdo ze zástupců médií byl pozván a jakého tématu se setkání týkalo. Nejsou uvedeny ani termíny uskutečnění,“ komentuje audit například „párty“ za 64 tisíc korun.

Auditoři také upozorňují, že mnohdy ministerstvo platilo za to, co mohli v rámci své práce udělat úředníci sami. Faktury za 85 tisíc na správu facebookového účtu nebo vytvoření profilu na Twitteru a Googlu, tak zřejmě nebylo vůbec třeba platit. A najdou se i další podivné výdaje, třeba 220 tisíc korun, které ministerstvo zaplatilo za pouhé čtyři stránky právní analýzy.

Unikaly peníze za zády ministra Němečka?

Velkou část výdajů tvoří školení pro tehdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Je však otázkou, zda o tom vůbec věděl. Na ministerstvu totiž schází jakýkoliv doklad o tom, že by ho v „umění slova, řeči těla a etiketě“ někdo skutečně cvičil, na prezenčních listinách schází i jeho podpis.

Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Za zásluhy nůž, proti stresu srdíčko

Oblibu si na ministerstvu získaly kapesní nože. Na neobvyklý dárek si úřad nechal dokonce natisknout logo a chtěl ho rozdávat třeba za zásluhy. A že zasloužilých bylo! Během sedmi měsíců proplatilo ministerstvo faktury skoro za 100 tisíc. Jenže auditoři už se nedopátrali, zda si nože vůbec někdo z resortu od firmy převzal. Neví se ani, komu a jestli vůbec byly opravdu darovány.

Kapesní nože byly na ministerstvu oblíbeným dárkem. Kapesní nože byly na ministerstvu oblíbeným dárkem. | victorinoxcz

A problém byl i s dalšími dárky opatřenými logem zdravotnictví. To mělo rozdávat třeba antistresová srdíčka, krokoměry nebo reflexní pásky. „U dvou objednávek dárkových balíčků s logem MZ neexistuje ani povědomí o jejich existenci a nabytí ze strany ministerstva zdravotnictví,“ píší auditoři.

Co přesně se na úřadě dělo, to začne teď zjišťovat kriminálka. Trestní oznámení mluví přitom o pletichách při zadávání veřejné zakázky i porušení povinnosti při správě cizího majetku.

gallio ( 31. ledna 2018 20:41 )

je pravda ze s politikou muze zacit kazdy a kdyz uspeje ma penize ,baby atd proste cesky raj bez prace

marmat ( 31. ledna 2018 17:36 )

Proto ministr Ludvík (po Němečkovi) rychle a zřetelně zatahoval celý rok diskrétně podvozek - viděl daleko víc = MNOHO z TOHO

marmat ( 31. ledna 2018 17:30 )

Tento audit ukazuje jen MALOU DOMŮ jedné větvičky ministerstva...tzv repre-fondy !!! Jako start už konkrétní a adresná PECKA

marmat ( 31. ledna 2018 17:27 )

Je TO JEN ROZCVIČKA...NOŽÍKY...JE TO POD AGENDOU HOSPODÁŘSKÉ SPRÁVY MINISTERSTVA

marmat ( 31. ledna 2018 17:24 )

Máte odpovídající NIK.....Tohle čeká 100% na JINÉ "objevitele" sorry jako

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa