Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman na dálku jmenoval 12 vysokoškolských rektorů. Ceremoniál na Hradě neudělal

Autor: base, ČTK - 
29. ledna 2018
17:20

Prezident Miloš Zeman v pondělí jmenoval do funkce 12 rektorů veřejných vysokých škol a univerzit. V tiskové zprávě o tom informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Jmenování neprovázel ceremoniál, který se v minulosti u těchto příležitostí obvykle konal na Hradě. Nově jmenované rektory, které oslovila ČTK, to ale nijak nemrzí. Někteří z nich se o změně způsobu předání jmenovacích dekretů dověděli až z médií, další telefonicky z ministerstva školství či z prezidentovy kanceláře.

Podle informací ČTK několik rektorů dostalo pozvánku na slavnostní ceremoniál na úterý. Ovčáček v pondělí odmítl konání slavnostní akce potvrdit. „My jsme nic takového neavizovali. A jistě uznáte, že akce tohoto typu oznamujeme my,“ napsal.

Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek ČTK sdělil, že rektor univerzity Tomáš Zima, který byl jmenován pro další funkční období, o Zemanově rozhodnutí ví. Slavnostní ceremoniál se podle Hájka místo na Hradě uskuteční v úterý ve 14:00 v pražském Karolinu. Jmenovací dekrety jim předá ministr školství Robert Plaga, uvedlo ministerstvo školství. Zeman se ceremoniálu nezúčastní.

Rektory zvolily akademické senáty škol a poté schválila vláda. Funkce se mohou ujmout až poté, co je jmenuje prezident. Jedenácti rektorům začne funkční období 1. února, staronové rektorce Vysoké školy ekonomické v Praze Haně Machkové 1. dubna.

Komplikované vztahy Zemana s rektory

Rektoři měli se Zemanem v posledních letech napjaté vztahy. Podle nich znevážil akademickou obec, když odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů. Nelíbilo se jim také to, že prezident kvůli osobním sporům nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražský hrad rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. V roce 2014 se proto slavnostního ceremoniálu přestali účastnit.

Někteří z nich také vyjádřili zklamání nad tím, že Zeman o víkendových prezidentských volbách porazil akademika Jiřího Drahoše. Podle nich hrozí další vyhrocení už tak napjatých vztahů mezi prezidentem a vysokými školami.

„Původní informace byla taková, že máme jet na Hrad,“ řekl ČTK rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller o ceremoniálu. O tom, že bude slavnost v Karolinu, se prý dověděl v pondělí odpoledne z ministerstva školství.

Osobně mu ale nevadí, že se ceremoniál na Hradě neuskuteční. „Jsem rád ze dvou důvodů. Za prvé jsem velice neoficiální člověk, takže oficiality moc nemusím. Druhým důvodem je to, že by bylo nejlepší, kdybych dekret dostal poštou, neboť bych ušetřil cestu do Prahy a naší univerzitě bych ušetřil finanční prostředky,“ doplnil Miller. Dodal, že osobnost prezidenta v tom nehraje žádnou roli.

Rektor Akademie výtvarných umění v Praze Tomáš Vaněk na dotaz ČTK uvedl, že o změně v ceremoniálu předem nevěděl a nečekal ji. Podle něj může být důvodem této změny buď vymezující postoj prezidenta k rektorům, nebo jeho zdravotní stav. „Jiné závažné důvody mne v tuto chvíli nenapadají,“ dodal.

Rektor Univerzity Pardubice Jiří Málek se o neúčasti prezidenta při ceremoniálu dověděl až z médií. „Je to sice možné, ale velmi neobvyklé,“ řekl Málek ČTK.

Pozvání obdržel jeho sekretariát telefonicky v polovině minulého týdne. Tehdy ještě bylo místo konání na Hradě. „Dodneška jsme se domnívali, že na Hrad pojedeme, víc o tom nevím,“ uvedl Málek. „Obvykle to bývá písemné pozvání, tentokrát přišlo touto formou, ale pořád je to v termínu. Funkce se ujímám 1. února,“ dodal.

Z médií a internetu se o svém jmenování dověděli také noví rektoři Českého vysokého učení technického v Praze Vojtěch Petráček a Janáčkovy akademie múzických umění Petr Oslzlý. Nicméně v tom, že se neuskutečnil ceremoniál s účastí prezidenta, nespatřují nijak zásadní rozdíl.

„Důležité je jmenování samo o sobě. Kdyby to neproběhlo, měly by s tím vysoké školy problémy,“ řekl Oslzlý. „Já si myslím, že to jsou všechno možné cesty, které lze využít, nemám z toho žádný ani negativní, ani pozitivní pocit,“ doplnil ho Petráček.

Nově jmenovaný rektor České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) Petr Sklenička, který byl v poradním týmu Zemanova protikandidáta v prezidentské volbě, nechtěl jednání Hradu komentovat. Řekl, že na rektorát ČZU volala zaměstnankyně Hradu a pouze sdělila, že prezident v úterý rektorům jmenovací dekrety nepředá. Kdy a jak se ceremoniál uskuteční, údajně neupřesnila.

Z Hradu se o změně způsobu jmenování dověděla podle mluvčí také kancelář rektora Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Naopak vedení Vysokého učení technického v Brně se o tom dovědělo z ministerstva školství, řekla mluvčí školy Radana Kolčavová.

Přehled rektorů, které v pondělí Zeman jmenoval:

Rektor Vysoká škola
Tomáš Vaněk Akademie výtvarných umění v Praze
Petr Sklenička Česká zemědělská univerzita v Praze
Vojtěch Petráček České vysoké učení technické v Praze
Petr Oslzlý Janáčkova akademie múzických umění v Brně
Danuše Nerudová Mendelova univerzita v Brně
Miroslav Brzezina Technická univerzita v Liberci
Tomáš Zima Univerzita Karlova v Praze
Jaroslav Miller Univerzita Palackého v Olomouci
Jiří Málek Univerzita Pardubice
Alois Nečas Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Petr Štěpánek Vysoké učení technické v Brně
Hana Machková Vysoká škola ekonomická v Praze

Video  Zeman po výhře ponížil reportéra ČT: „Mluvíte jako mutant.“ A pochválil Okamuru  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
asijo ( 30. ledna 2018 23:22 )

Ten už tady sedm roků není.

kajineknahrad ( 30. ledna 2018 12:57 )

Zemanův boj proti vysokým školám pokračuje. Za Hitlera byly vysoké školy zavřené.

zada ( 30. ledna 2018 10:03 )

Souhlasím s panem prezidentem, vzpupní akademici, kteřží nechodí na \hrad protože si myslí že jsou vyšší sorta, akademici jež ve studentech vyvolávají jakési revoluční dogma a nechají na hlavu státu a jiné prezidenty házet na akdemické půdě rajčate a vejce nestojí za to, aby je někdo zval na Hrad. udělali si to sami svou zpupností!!!! Já s tím plně souhlasím!!! Stejně nemají prezidenta rádi a drží se jen svých koryt!!!

hurryd ( 30. ledna 2018 06:53 )

Já bych jim to hodil z okna ať si to rozeberou.A úplně nejlepší by bylo aby jim to hodila uklízečka,čímž se jí omlouvám.Takový namyšlenci si nic jiného od pana Prezidenta nezaslouží!!!

taha ( 29. ledna 2018 19:04 )

To je průser co? pani rektoři se cítí dotčeni, ohooo ale když ONI dělají psí kusy a bojkotují prezidenta ,nooo? tak to je v pořádku ,*** dobře jim tak , trocha pokory neuškodí ,elita no to jo,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa