Rekonstrukční práce na Staroměstském orloji jsou v plném proudu. V pondělí odpoledne proběhlo rozebrání historického stroje, který uváděl orloj v chod. Následně ho převezli, aby mohl být kompletně vyčištěn, opraven a zrenovován.

Orloj v nejbližších dnech

„Rozebrání stroje je základní fáze procesu,“ uvedl orlojník Petr Skála, který se o orloj stará. „Restaurování samotné představuje daleko více práce. „Očistíme stroj na holé železo. Součástky musí do lázní, a očistíme je tak, aby se nepoškodil cenný povrch,“ dodává pan Skála, který se své profesi věnuje přes 25 let. Vše bude probíhat u orlojníka doma.

„Dále vyměníme elektrický pohon, který sem byl dán v roce 1948. Vrátíme sem dřevěné lanové bubny, pohon s kamennými závažími,“ přibližuje brzkou podobu rekonstruovaného stroje jeho orlojník. Úsilím je, aby stroj vypadal tak, jako na svém samém počátku. „To samozřejmě nepůjde zcela. Už nyní tam jsou některé prvky, které byly přidány v 19. století, kdy stroj z různých důvodů zkrátili o 38 centimetrů.“

Bude obrazovka, nebo fototapeta?

Ještě před zahájením rekonstrukce řešil magistrát otázku, jak orloj nahradit. „Co se týče náhrady apoštolů, jsem proti tomu, a pevně věřím, že obrazovka na věži nebude,“ uvedl pro Blesk.cz již dříve radní Jan Wolf. Magistrát proto zvažoval zřízení fototapety, která by na půl roku „suplovala“ roli orloje.

Přibližně měsíc po započetí rekonstrukčních prací však na místě není ani jedno. „Do konce týdne by mělo být rozhodnuto, zda na věži bude obrazovka, fototapeta, či něco jiného,“ uvedl na dotaz vedoucí oddělení provozního magistrátu hl. m. Prahy Lukáš Stránský.
Fotogalerie
73 fotografií