Vyšší bezbariérovost hlavní město bezesporu potřebuje, postupně dobudovává hlavně přístupy do metra pro lidi na vozíčku. Vyšší bezbariérovost oceňují také nevidomí. „Za takové projekty jsem velice ráda, jelikož mi usnadní cestování veřejnou dopravou. Zvláště některé přechody před zastávkami jsou v Praze neoznačené, což může být nebezpečné,“ popsala pro Blesk.cz Andrea.

Sama sice využívá vodícího psa, ovšem pomáhá si při chůzi i slepeckou holí. „Sice mám vodícího psa, který mi velice pomáhá, ale občas zastaví až částečně v silnici a liniové označení mi pak pomáhá v orientaci, kde se přesně nacházím. Čím více budou tato místa po Praze pro nevidomé označena, tím lépe,“ uzavřela.

Kampaň na podporu bezbariérovosti

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) uvedl, že metropole letos spustí i kampaň, kterou chce magistrát upozornit na problematiku bariér ve veřejném prostoru a na jejich odstraňování. Kampaň, za kterou město zaplatí částku v řádu statisíců, má za cíl odstranění mentálních bariér, kdy se lidé obávají překážek i tam, kde nejsou.

Od kampaně si vedení Prahy slibuje, že dostane podněty od lidí k problematickým místům. I v minulých měsících se na hlavní město obraceli lidé, kteří upozorňovali na bariéry. V minulém roce byly například upraveny tramvajové zastávky Olšanská, Chodovská a U Plynárny. U několika přechodů pro chodce byly sníženy obrubníky. Od roku 2017 má nově výtah stanice metra Palmovka, stejně byly zpřístupněné vytížené stanice metra Anděl a Můstek.

Město také uzavřelo soutěž na nové autobusy pro dopravní podnik. Celkem to bude přes 400 nových nízkopodlažních autobusů, které budou postupně v příštích čtyřech letech nahrazovat vozový park dopravního podniku. V minulosti město poskytlo peníze například na odstranění bariér ve veřejných knihovnách.
Fotogalerie
10 fotografií