Minulé roky přály načervenalé barvě mědi, nový rok se ale vrací ke zlaté. Respektive k dalšímu tradičnímu kovu – mosazi, která má nažloutlou barvu téměř jako zlato. Zlatavé tóny však neuvidíte jen na kovových částech nábytku. Třpytí se i textil, výjimkou nejsou textilie se zlatými flitry.

Zlatá si zaslouží zazářit, proto ji kombinujte s neutrálními barvami a přírodními materiály. Zlatá nemusí nutně znamenat opulentní „zámecký“ interiér. Sluší totiž i tomu modernímu. Velkým trendem jsou například sklo či plast zbarvené do teplé zlaté.

Do proměny kuchyně nemusíte investovat desetitisíce! Podívejte se, jak na to:

Video
Video se připravuje ...

Do proměny kuchyně nemusíte investovat desetitisíce! Adam Balažovic

Retro je svěží

Retro je stále v kurzu a velký návrat slaví zejména výrazné zemité barvy populární v 70. letech  –  zelená (olivová, avokádová) v kombinaci se žlutou, hnědou a oranžovou. Jako doplňkové barvy poslouží červená a modrá. Pokud chcete opravdu retro interiér, pořiďte si závěsy a tapety s typickými geometrickými vzory. A vězte, že mít alespoň jeden dobový originál, klidně vlastnoručně  zrestaurovaný, patří ke stylovému bydlení stejně jako kousky z trendy showroomů.

V retro interiéru si můžete dovolit barvy i při stolování, ač vám každý kuchař řekne, že nejlépe chutná z bílého talíře. Nebojte se ani divokých kombinací a nezapomeňte na textilní doplňky.

Black and white je elegance sama

Trend, který vždy milovali ctitelé minimalistických interiérů, je zpátky, ale v poněkud uvolněnější, dravější a zdobnější formě. Nebojte se proto výrazných ornamentů a zaměřte se také na stěny jednotlivých pokojů.

Velkým hitem je návrat černobílých fotografií. Uspějete i s již několik sezon oblíbenou tabulovou barvou, která část vaší zdi nebo třeba dveře změní v nástěnku. V těchto dvou neutrálních barvách můžete navíc s čistým svědomím kombinovat různé vzory.

Slavnostní samet

I jen jeden kousek oděný do tohoto materiálu pozvedne místnost na zcela jinou úroveň. Samet má jednoduše takovou sílu. Jeho návrat je velkolepý a uvidíte jej všude – na čalounění, polštářích, závěsech. Kombinuje se dobře s dalším hebkým materiálem – semišem. A nejlépe mu sluší výrazné tmavé barvy, jako jsou temně modrá, bordó, fialová, tmavě zelená.

Interiér přesto můžete zjemnit i sametovým doplňkem v pastelových tónech. Vzhledem k tomu, že samet na sebe opravdu výrazně přitahuje pozornost, příliš s ním neplýtvejte.

Další inspiraci najdete v aktuálním čísle časopisu Blesk Bydlení.

Jak vybrat barvy, vzory i jak zabránit kocourům na stěnách? Čtěte ZDE >>>