Desítky lidí všech věkových kategorií se v pátek večer přišly poklonit památce první manželky prezidenta Václava Havla. Olga Havlová, rozená Šplíchalová, podlehla 27. ledna 1996 záludné rakovině. Lidé si ji letos připomínají nejen kvůli výročí úmrtí, ale i kvůli nedožitým 85. narozeninám.

Ztělesnění lidskosti, čestnosti, poctivosti

„Moji rodiče byli přátelé Olgy Havlové,” sdělila Veronika Křížová, která je dcerou signatářů Charty 77 Dany Němcové a Jiřího Němce, významných disidentů. „Paní Havlová pro mne byla osobou velice úctyhodnou. Poznala jsem jí jako dorůstající, dospívající dítě. Vzhlížela jsem k ní s úctou, protože na mne působila poctivě, čestně a pravdomluvně.”

„Jedna stará paní v domově seniorů na Mělníku se mi svěřila, že paní Olgu Havlovou měla moc ráda,” začal svůj proslov farář Miroslav Erdinger. „Moc pro nás znamenala, protože pro nás i moc udělala. Byla taková lidská. Já myslím, že kdybych o ní neslyšel nic jiného, docela dost to o ní svědčí.”

Nedožitých 85 let, vysazených 85 stromů

„I když jsem se s ní osobně nepotkala, Olga Havlová je pro mě velkou inspirací v tom, že i ve funkci první dámy nezůstala odtržena od běžného života. Rozuměla obyčejným lidem, a snažila se jim pomáhat,” sdělila redaktorovi Blesk.cz Monika Granja, která je ředitelkou Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.

Na pietní akci se na bývalou první dámu České republiky vzpomínalo jen v dobrém. Lidé přicházeli zapalovat svíčky, farář Českobratrské církve evangelické Miroslav Erdinger za Havlovou pronesl modlitbu, pěvecký sbor Besharmonie na její počest zapěl českou hymnu.
Video
Video se připravuje ...

Na počest Olgy Havlové zapěl pěvecký sbor Besharmonie českou hymnu. David Zima

Paní Olga by se letos dožila 85 let. Proto jsme se rozhodli na její památku zasadit 85 stromů dobré vůle po celé republice,” uvedla před shromážděnými lidmi Monika Granja.

Mimořádná první dáma republiky

Olga Havlová byla mimořádně oblíbenou první dámou České republiky. Pocházela z dělnické žižkovské rodiny. V 50. let se seznámila s Václavem Havlem, jemuž byla po boku v dobrém i ve zlém až do konce svých dní. Po sametové revoluci se horentně pustila do charitativní činnosti ve prospěch zdravotně postižených. Když 27. ledna 1996 podlehla ve svých nedožitých třiašedesáti letech zhoubné rakovině, přišly se k její rakvi na Hrad poklonit tisícihlavé zástupy lidí z celé republiky.

Fotogalerie
36 fotografií