Pražské hasiče dojala v pátek nečekaná návštěva: přímo na centrální stanici totiž přišla rodina Moerjdikových z Holandska, jež měla v hotelu Eurostars David v Náplavní ulici své blízké. Zatímco žena už byla propuštěna, v nemocnici stále zůstává mladý muž. „Na vrátnici pražské centrály se dotázali, zda by mohli mluvit s těmi hasiči, kteří zasahovali u požáru,“ řekl Blesk.cz jejich mluvčí Martin Kavka. Měli štěstí, i včera byli ve službě muži, kteří z dýmu a plamenů vynesli jejich blízké. 

Kromě návštěvy hasičům rodina předala jako poděkování také vlastnoručně vyrobenou koláž. Stojí na ní: „Děkujeme za záchranu z hotelu Eurostar David. Vaši hasiči jsou hrdinové!“ Hasiče nečekané gesto obrovsky potěšilo. „Tyto chvíle jsou pro každého hasiče tou nejlepší odměnou,“ napsali později na Twitter.

34 evakuovaných

Při požáru v hotelu Eurostars David, jenž zatím z neznámých příčin vypukl v sobotu vpodvečer v centru Prahy, zemřeli čtyři lidé. Němec (†21) a Jihokorejka (†20) ještě předtím, než se k nim dostali záchranáři. „Už jsme jim bohužel nedokázali pomoci,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Dvě ženy, dvacetiletá Němka a stejně stará Jihokorejka, zemřely později v nemocnici na udušení kouřem.

34 lidí se hasičům podařilo pomocí výškové techniky evakuovat z nejvyšších pater hotelu, v nichž je plameny uvěznili. „Spousta lidí byla umístěná v pokojích, v oknech, dokonce jsme měli lidi i na střechách, takže v první chvíli bylo strašně složité rozhodnout, které budeme evakuovat dřív a které později,“ popsal velitel směny A pražských hasičů Antonín Šustr těžké dilema. Devět lidí utrpělo zranění, mezi nimi také dva hasiči, pod nimiž se propadlo prohořelé schodiště. 

Požár způsobil škodu ve výši 20 miliionů korun, jeho příčiny se zatím stále vyšetřují.

Fotogalerie
42 fotografií