Za paneláky do muzea, na zabijačku do Plzně

Sídliště Invalidovna
Foto: Uměleckoprůmyslové muzeum Praha
Sdílej na facebooku
26. ledna  2018 
 06:00

Některé výstavy působí nenápadně, ale o to víc by vás mohly bavit. Řeč je o té nazvané Bydliště: panelové sídliště, která tenhle pátek začíná v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Vřele vám ji doporučujeme. A kdybyste chtěli něco, co řekněme uspokojí i přízemnější pudy, jeďte do Plzně na zabijačku. 

Bydliště: panelové sídliště / Plány, realizace, bydlení 1945–1989. Takhle se jmenuje výstava, která od 25. ledna do 20. května přibližuje historii vybraných sídlišť v České republice. 

Tým badatelů zkoumal 73 českých sídlišť především z uměleckohistorického hlediska, věnoval se jejich architektuře a urbanismu, demografickým charakteristikám obyvatel a možnostem památkové ochrany. „Na výstavě v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze bychom chtěli ukázat, že všechna sídliště nejsou stejná, nemusí to být nutně monotónní shluky budov. Mají svou minulost, současnost i budoucnost a často za nimi stojí konkrétní autorský záměr,“ říká vedoucí projektu Paneláci Lucie Skřivánková.

Kurátorka výstavy Mariana Kubištová k tomu dodává: „Členění výstavy vychází z periodizace výstavby sídlišť, kterou jsme v rámci projektu vytvořili. Divák tak získá přehled o proměnách, jimiž sídliště, jednotlivé domy i vnitřní zařízení bytů v historii prošly.“

O architektonickou podobu výstavy se postaral Tomáš Džadoň, finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2009, který se tématu sídlišť ve své tvorbě dlouhodobě věnuje. Autorem grafického řešení je Štěpán Malovec oceněný v roce 2013 jako Grafický designér roku v soutěži Czech Grand Design.

Výstavu doprovodí cyklus přednášek. Na webových stránkách muzea budou k dispozici pracovní listy, které zájemce provedou výstavou, seznámí je se základními pojmy a vybídnou k zamyšlení se nejen nad otázkou, co je to vlastně panelák.

Nebo do Plzně!

A náš druhý tip? V pivovaru Plzeňský Prazdroj pořádají první Zabijačku, jak se patří, a to v sobotu 27. ledna od 12 do pěti odpoledne na nádvoří u zahradního pavilonu Formanka.

Česká tradice velí, abychom až do masopustního úterý hodovali a pak se až do Velikonoc postili. V pivovaru Plzeňský Prazdroj proto pro všechny milovníky jídla a veselí připravili vepřové hody.

Chybět nebudou muzika, dobré pivo a hlavně zabijačkové speciality. Přímo na místě se můžete společně s mistrem řezníkem z jatek Vojenice naučit připravovat jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš a další zabijačkové dobroty nebo si jen vyberete z bohatého sortimentu nabízených pochutin. Vstupné na akci je zdarma. 

Během zabijačky budou pro veřejnost zpřístupněné také prohlídkové trasy pivovarů Plzeňský Prazdroj (více informací ZDE) a Gambrinus (více ZDE).

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku