Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední debata před volbami: Kdo je vítěz? Zeman se chtěl zalíbit, Drahoš až moc zvítězit

Autor: bru, mah - 
25. ledna 2018
23:24

Miloš Zeman a Jiří Drahoš mají za sebou poslední „souboj“ před tím, než se v pátek otevřou volební místnosti. Debata v České televizi se nesla v poklidném duchu, místy ovšem zajiskřily třecí plochy mezi soupeři o Hrad. Kdo je vítězem a kdo poraženým finální debaty? To pro Blesk Zprávy zhodnotili tři odborníci - politologové Jan Kubáček, Lukáš Jelínek a lektorka Jana Postlerová.

Má poslední přestřelka mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem vítěze? Na tom se experti neshodli, lehce se však přiklánějí k rétoricky zkušenějšímu Miloši Zemanovi. Na Jiřím Drahošovi jim vadila přílišná útočnost a snaha zvítězit, u Miloše Zemana zase byly vidět manipulativní triky.

Myslím, že oba kandidáti byli lepší než posledně, ideálního prezidenta jsem v debatě ale neviděl,“ řekl Blesk Zprávám politolog Lukáš Jelínek. Miloš Zeman má podle něj nejlepší léta v politice za sebou, zatímco na Jiřího Drahoše teprve čekají. Právě Zemanova protivníka ale kladně neohodnotil další z odborníků - politolog Jan Kubáček. „Profesor Jiří Drahoš si kompenzoval to, že byl v defenzivě na Primě a byl tentokrát až příliš útočný. Příliš bojoval za šanci mít poslední slovo, ale nespojil to s obsahem. Přišlo mi to pichlavé a profesorské, aniž by tam bylo jasné sdělení, co bylo špatně a co by on dělal lépe,“ upozornil Kubáček a dodal: „Lépe cílovou skupinu přečetl Miloš Zeman, který vystupoval klidněji, věcněji a nekonfliktně.“

Video  Drahoš v Blesku přiostřil: „Zeman je politik mafiánských struktur. Není schopen vést stát“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Na Zemanovu stranu se přiklonila i lektorka Jana Postlerová. Vadila jí přílišná snaha Drahoše porazit svého protivníka. „Prezident Zeman byl v klidu a působil státnicky. Jiří Drahoš byl proti tomu na konci už příliš konfrontační. Celou dobu se snažil, byl útočný, ale chyběla mu trocha pokory. Bylo na něm vidět, že není politikem. Jeho snaha stát se za každou cenu prezidentem pro mě přehlušila zbytek jeho projevu,“ posoudila Postlerová.

Debata dopadla spíše remízou. Drahoš byl často ofenzivní, ale zároveň měl často tendenci se hájit. To je jedno velké plus a jedno velké mínus. Miloš Zeman si držel svou úroveň a styl. Troufám si tvrdit, že šlo o jedno z jeho lepších veřejných vystoupení na konci jeho funkčního období,“ rozsoudil kandidáty Jelínek.

Video  Eliška Hašková Coolidge - rozhovor o Zemanovi  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle expertů bylo také vidět, že si oba kandidáti vzali k srdci chyby z posledního souboje. Zeman se oproti „kotli“ na Primě snažil působit klidnějším dojmem, Drahoš naopak přitvrdil a bojoval o poslední slovo.  

Kde Zeman ztrácel?

Zemana v debatě dohnaly změny jeho názorů, porušené sliby a přesně to jsou typy otázek, na které jen velmi těžko odpovídal,“ všiml si Jelínek. Jan Kubáček zase poukázal na Zemanovy triky: „V podstatě si stejně odehrál to, co chtěl. Občas to bylo rétorickými a manipulativními triky, ale to k debatám patří.“

Video  Eva Drahošová v Blesku: Ovčáček je nevychovaný, Voříšek se nezastal mého manžela  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Drahošovy propady

Největší slabinou Jiřího Drahoše byla jeho defenziva. V okamžiku, kdy musel reagovat na nepříjemná tvrzení, tak začal trochu vypadávat z role a těžko hledal výrazy. Zkrátka mnohem lépe argumentoval v tématech, která si připravil dopředu,“ tvrdí Jelínek.

Na podobnou slabinu narazila i Postlerová. Připomněla chvíli, kdy si kandidáti vzájemně kladli otázky. „Drahoš ze začátku nezvládal odpovídat tak rychle jako Zeman a trochu se při tom zakoktal,“ upozornila.

Zeman se snažil zalíbit, Drahoš spoléhá na touhu po změně

„Oba dva se ale dokázali profilovat natolik, aby voliči, kteří je zítra půjdou volit, věděli, proč to dělají. Jejich snahou bylo především oslovení nerozhodnutých voličů. Z tohoto hlediska se mi zdálo, že se jim více snaží zalíbit Miloš Zeman, protože byl skutečně nezvykle konsenzuální a přátelský, nevím ale, jestli to bude stačit, rozhodování se totiž nakonec odehraje na škále, o které mluvil Jiří Drahoš, tedy přeji si změnu proti nepřeji si změnu,“ uzavřel Jelínek.

„Musím ocenit, že České televizi se podařilo připravit velmi korektní, neutrální a férový formát. Bylo to věcné, svižné, šlo se po podstatných otázkách a oběma kandidátům se měřilo stejně,“ uzavřel Kubáček.

Výkonu Miloše Zemana a Jiřího Drahoše se bude věnovat i závěrečná debata Blesku před otevřením volebních místností. V pátek 26. ledna přesně ve 12:00 vysíláme ŽIVĚ. Nezávislými odborníky v diskusi budou ústavní právník Jan Kudrna a politolog Jan Kubáček. Za Jiřího Drahoše přijde bojovat šéf TOP 09 Jiří Pospíšil a lidovec Jan Bartošek. Miloše Zemana podpoří bývalý hejtman Michal Hašek (ČSSD) a Ladislav Jakl, bývalý tajemník Václava Klause.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
MartinKotrc3 ( 26. ledna 2018 14:49 )

počkejte Vy želé z pražské lumpencaffé, povíme si zítra, to už kvičet nebudete!

katerina78 ( 26. ledna 2018 14:38 )

Co bylo na té Světle také "skvělé"? To mi není jasné. Školačka. To měl uvádět Moravec, na toho nemá nikdo.

montevideo ( 26. ledna 2018 14:22 )

No jo, ale Horáček včera celému národu slíbil, že jeho kancléřem bude jen osoba s bezpečnostní prověrkou nejvyššího stupně. Že by byl pan Drahoš také podvodník?

dahlie1 ( 26. ledna 2018 14:21 )

nepřeji to našim dětem, ale jestli si ho zvolí, pomáhej jim Pán Bůh nebo Aláh

dahlie1 ( 26. ledna 2018 14:17 )

... připadají mi oba stejní, byli i stejně oblečeni... saka stejné barvy, nesympatický a strojený "úsměv" ( škleb) brrr

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa