Zhruba sedmkrát do roka pořádá Zoo Praha speciální kurz „Zbavte se fobií“. V rámci dlouhodobého programu zooškola se odborníci v pražské Troji věnují skupině odvážných, kteří se rozhodli, že zatočí se strachem z pavouků, hadů nebo exotického hmyzu.

„Spousta lidí má z těchto tvorů až panickou hrůzu. Většinou je to fobie ze zvířat, se kterými nemáme zkušenost. Bývají nám vnuknuty nějaké představy nebo chování zvířat, které leckdy není pravdivé. Tyto strachy jsou často naučené a prožíváním kontaktu s těmito zvířaty se mohou zmírnit,“ vysvětlil důvod celé existence tohoto zážitkového kurzu vedoucí vzdělávání a programu Zoo Praha Marek Steiger.

Žádný šok, zvířata nechtějí vracet

V rámci kurzu lidé stráví v pražské zoologické zahradě podstatnou část dne, program začíná ráno a končí v odpoledních hodinách. „Na začátku hned hada do ruky nedostanete, není to terapie šokem. Lidé jsou představováni tomu, jak se dané zvíře chová, odkud pochází, jaký je jeho životní rytmus. Poté se jdou podívat do expozic, kontakt se zvířetem přichází až na závěr kurzu. Téměř všichni si nakonec hada nebo pavouka do ruky vezmou. Někteří nám ho dokonce ani nechtějí vrátit,“ vyprávěl s úsměvem Marek Steiger.

Kurzy jsou podle Zoo Praha úspěšné, na hady, pavouky nebo hmyz si nakonec sáhne téměř každý.
Autor: Zoo Praha

Kromě hadů a pavouků se lidé během odnaučování fobií mohou setkat také s exotickým hmyzem. V takovém případě přicházejí na scénu madagaskarští syčící švábi, strašilky nebo pakobylky. Program je podle Marka Steigera velice úspěšný, organizátor nepamatuje situaci, kdy by po intenzivním kurzu některý z návštěvníků při sahání na zvíře vyjekl hrůzou a utekl.

„Kurzy pořádáme tak, abychom napojili vztah mezi člověkem a zvířetem. Jde o to, aby se člověk cítil dobře, ale aby to tak bylo stejně i u zvířete. Je to vlastně takové navázání partnerského vztahu,“ dodal s dalším úsměvem organizátor těchto akcí v Zoo Praha. Pokud byste i vy chtěli takové setkání zažít, nejbližší termín zbavování fobií je v sobotu 3. února.

Poslechněte si celý rozhovor o fobiích s Markem Steigerem a prohlédněte si ty, kteří už „to mají za sebou“:

Fotogalerie
12 fotografií