Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Není to stvůra, trpí.“ Nevlastní sestra střelce z Kentucky promluvila

Autor: Darina Jíchová - 
24. ledna 2018
19:02

Nevlastní sestra patnáctiletého mladíka, který včera na střední škole v Kentucky zabil dva studenty a 17 dalších zranil, promluvila na obranu svého bratra. „Je to mladý člověk, který prochází těžkým období, trpí. Rozhodně není žádná stvůra,“ uvedla. Jméno střelce s ohledem na jeho věk stále nebylo zveřejněno, informoval o tom deník Mirror.

K tragédii došlo ve městě Benton ve státě Kentucky, střelec byl na místě zadržen a policie pátrá po jeho motivu. Podle očitých svědků mladík věděl, co dělá. Při jeho řádění zahynuli dva patnáctiletí studenti, Bailey Holtová zemřela na místě, Preston Cope podlehl svým zraněním v nemocnici. Lékaři uvedli, že kulka zasáhla chlapcův mozek a on měl minimální šance na přežití.

Jméno střelce se objevilo na Facebooku

Náctiletý střelec v úterý v osm ráno tamního času vešel do vestibulu střední školy a bez varování začal střílet. Útok přerušil, až když mu došly náboje, pak se pokusil utéct. Policie byla naštěstí už na místě. Bude čelit obvinění z dvojnásobné vraždy a z několikanásobného pokusu o vraždu. Přestože policie podle předpisů odmítla zveřejnit jméno vraha, jeho spolužáci žádnými pravidly vázáni nejsou a jméno a jeho fotografie sdílí na sociálních sítích.

Skrze sociální média o střelci promluvila i jeho nevlastní sestra. „Je to můj bratr, moje rodina. Je jedno, že moje matka a jeho otec jsou od minulého roku rozvedení a já jsem ho od té doby neviděla, pořád je součástí mé rodiny. Není žádná stvůra a nezaslouží si zemřít, jak si přejí někteří lidé,“ napsala.

Policisté zadrželi náctiletého střelce přímo ve škole. Policisté zadrželi náctiletého střelce přímo ve škole. | ČTK

Podle sestry střelec trpí

„Je to mladý člověk, který prochází těžkým obdobím a trpí. Pamatuju si ho jako chlapce plného smíchu, chytrého. Nejradši měl chemii,“ dodala. „Soucítím se všemi rodinami, kterých se střelba dotkla. Nedovedu si v nejmenším představit, jak vám je. Ale komentáře lidí, kteří mému bratrovi přejí smrt, mě hluboce zraňují. Pro nikoho z nás to není lehké, ale veřejně sdílet jeho jméno, fotografie a nenávistné komentáře je trochu moc,“ uvedla střelcova nevlastní sestra.

Někteří ženu podpořili, jiní jí sdělili, že svým příspěvkem ospravedlňuje střelcovo jednání. Svědci se stále ještě nevzpamatovali z šoku. „Měl jistou ruku, věděl, co dělá. Ve škole bylo naposté ticho, ozývalo se jen bang, bang, bang. Nikdo nekřičel, všichni jsme se snažili utéct pryč,“ uvedl jeden ze střelcových spolužáků.

Mohlo to být ještě horší

„Došla mu munice, odhodil zbraň a snažil se utéct strážníkům,“ vypověděl další ze svědků. Guvernér státu Kentucky Matt Bevin vyzvedl jednání přítomných, podle něj mohla být situace ještě mnohem horší. „Nesmím opomenout reakci všech přítomných, kteří i přes všeobecnou paniku dostali stovky studentů do bezpečí, zavolali policii i ambulanci. Bez nich by už tak kritická situace byla ještě horší,“ řekl na tiskové konferenci.

Zobrazit celou diskusi