Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Beznohá senátorka se zapisuje do dějin USA: Porodí během funkčního období

Autor: Darina Jíchová - 
24. ledna 2018
21:04

Americká senátorka a válečná veteránka Tammy Duckworthová (49) oznámila, že čeká dalšího potomka. První termín má v dubnu, holčička by se měla narodit krátce poté, co Duckworthová oslaví padesáté narozeniny. Stane se tak první senátorkou, která ve svém funkčním období porodí. Při vojenské službě v Íráku přišla senátorka o obě nohy. V Senátu rovněž zastupuje ženskou a etnickou menšinu.

Pouze devět dalších političek otěhotnělo během svého období, všechny však zasadaly ve Sněmovně reprezentantů. Duckworthová v Senátu reprezentuje stát Illinois a do funkce nastoupila v lednu loňského roku, současně působí i v rámci ministerstva pro záležitosti veteránů. Sama se účastnila bojů v Iráku jako vojenská pilotka. Její helikoptéra byla sestřelená, při havárii přišla o obě nohy a lékaři jen se štěstím zachránili její levou ruku. 

Nezastavil ji rasismus ani handicap

Svoji politickou kariéru začala v roce 2006 právě v odborech pro veterány. Musela se vyrovnat s mnoha překážkami, jejím postižením začínaje a jejím smíšeným původem konče. Podle vlastních slov byla často terčem rasistických poznámek. Po matce, která pochází z Thajska, ale má čínské kořeny, zdědila asijské rysy. Duckworthová se ale nevzdala a dotáhla to až do Senátu.

Senátorka Tammy Duckworthová Senátorka Tammy Duckworthová | Profimedia.cz

Při rozhovoru s novinami Chigaco Tribun uvedla, že „bylo načase, aby nějaká senátorka během svého období porodila“. Duckworthová řekla: „Nemůžu uvěřit, že to trvalo tolik let. Už máme rok 2018, můžeme na tom vidět nerovnost pohlaví, která v naší zemi existuje. Muži-senátoři měli během své funkce děti a nikdo se nad tím nepozastavil. Každá těhotná politička je ale na prvních stránkách novin jako nějaká rarita,“ nechala se slyšet. „Nejsem jediná pracující matka na světě.“

„Doufám, že Pochod žen vyburcuje další ženy, aby se ucházely o úřad. Bylo by skvělé, kdybych tady měla společnost,“ dodala. Duckworthová strávila dvě období ve Sněmovně reprezentantů, než se dostala do Senátu. Senátorka má velmi blízký vztah s exprezidentem Barackem Obamou. Pracovali spolu na ministerstvu pro záležitosti veteránů a následně se stala, stejně jako on, senátorkou za Illinois.

Potraty a umělé oplodnění

Duckworthová se svěřila s tím, že měli s manželem problémy dítě počít. Díky umělému oplodnění mají doma již jedno dítě, dceru Abigail, která se narodila v roce 2014. „Prodělali jsme několik potratů a ani umělé oplodnění nevyšlo na poprvé. Jsme velmi vděční za to, že máme další šanci,“ prohlásila senátorka. Nezapomněla poděkovat svým lékařům z fakultních nemocnic Univerzity George Washingtona a Severozápadní univerzity.

Během rozhovoru vyšlo najevo, že k jednomu z potratů došlo i v roce 2016 během její úspěšné kandidatury do Senátu. „Teď se cítím skvěle. Bude to těžké skloubit mateřství a náročnou práci senátorky. Jsem oddaná své rodině, ale i své práci a zemi,“ řekla. Dodala také, že její kolegové jsou nadšení.

Nepodceňujte Duckworthovou

„Když mi Tammy před pár týdny oznámila, že s Bryanem čekají další dítě a že Abie bude mít sestřičku, naprosto mě to ohromilo. Mám obrovskou radost a doufám, že se všechno podaří. Potvrdilo se to, co už dlouho vím: nikdy nepodceňujte Tammy Duckworthovou,“ uvedl senátor Richard J. Durbin.

Zobrazit celou diskusi