Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ubohost, mdlý Voříšek, nedůstojné prostředí.“ Odborníci cupují střet Zemana s Drahošem

Autor: ČTK, simao - 
24. ledna 2018
14:14

Byla to nedůstojná podívaná, kandidáti na prezidenta nepřekvapili, moderátor Karel Voříšek ano - bohužel však negativně. Na tom se shoduje řada odborníků i laiků ve svých komentářích k prvnímu střetu Miloše Zemana s Jiřím Drahošem. Tenhle ostře sledovaný duel diváky doslova otřásl.

„Soukromá televize tu debatu nezvládla. Jednak byl velmi slabý moderátor, který se nedokázal vlastně ptát současného prezidenta na výkon jeho funkce. Myslím si, že mohl více polemizovat také s Jiřím Drahošem,“ uvedl politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci v ČT.

A pozastavil se i nad tím, jak reagovalo na Zemana s Drahošem v debatě pod taktovkou Primy publikum. „To, že tam bylo publikum, jaké bylo, té debatě neprospělo. Byla to debata velmi roztříštěná, bohužel někteří příznivci jednoho či druhého tábora, ale pravděpodobně zde Miloše Zemana, velmi hlasitě povykovali na profesora Drahoše. Bylo to celé velmi nedůstojné,“ doplnil Šaradín s tím, že podle něj více než o debatu šlo o show.

Ubohost a neprofesionalita, zlobí se profesorka

Značně kritická byla i profesorka Vladimíra Dvořáková. „Viděla jsem už leccos. Ale až tato televizní debata (její scénář, moderátor, témata a prostor pro "šílející klaky") prokázala, jak hluboce jsme klesli. Jenom emoce, žádné přemýšlení, žádné podstatné otázky. Ubohost a neprofesionalita,“ vzkázala na Twitteru.

Pro Blesk Zprávy okomentoval debatu politolog Lukáš Jelínek. „Jako volič bych si rozhodně na základě debaty nevybral. Diskuse byla dost roztříštěná. Potvrzuje se, že na jedné straně je Miloš Zeman už za zenitem svých nejlepších rétorických let a na druhé straně Jiří Drahoš ještě nezískal ty rétorické ostruhy v politice, aby dokázal v takových debatách vyhrávat,“ upozornil Jelínek s tím, že Zeman byl lepší, co se týče schopností reagovat.

Expertka: Mdlý moderátor

Konzultant pro politický marketing Martin Joachymstál řekl, že Zeman v duelu na TV Prima svého konkurenta Jiřího Drahoše přetlačil. Převahu Zemana v debatě viděla také expertka Alžběta Králová z Institutu politického marketingu (IPM). Drahoš se podle ní pokoušel vést seriózní debatu v neseriózním prostředí.

Duel podle obou expertů ovlivnil také mdlý výkon moderátora Karla Voříška, který nedokázal ukáznit hlučné publikum. „Jiřího Drahoše hned v samém úvodu svázala nervozita zaplněného sálu a neukázněného publika, se kterým moderátor po celou dobu vysílání zápolil,“ poznamenal Joachymstál. Bývalý předseda Akademie věd Drahoš chtěl podle něj upozornit na nestálost názorů prezidenta a dříve vyřčené nepravdivé výroky. „Nic z toho se mu však nepodařilo tak, aby přesvědčil nerozhodnuté,“ míní.

„Uspěl spíše Miloš Zeman. Agresivní a konfrontační styl debaty mu vyhovoval. Drahošovi neustále skákal do řeči, Drahoš ho nebyl schopný usměrňovat, nechal ho brát si slovo, kdykoliv chtěl,“ podotkla Králová. Zeman podle ní nezklamal své voliče a mohl oslovit ty občany, kteří touží po silném lídrovi. I stávající prezident podle ní měl slabé momenty, příliš se spoléhal na to, že bude mít převahu.

Místo debaty fotbalový zápas. Drahoš má šanci na odvetu

Drahošovi se však povedlo opravit některé Zemanovy výroky a uvést je na pravou míru. Ani tak však podle Králové Drahoš zřejmě na nerozhodnuté voliče příliš nezapůsobil. „Dbal na to, aby obsah jeho odpovědí byl založen na pravdě a vedl seriózní debatu v neseriózním prostředí,“ charakterizovala Králová Drahoše.

Zeman naopak podle Králové dokázal využít humor a skákal do řeči nejen svému soupeři, ale i moderátorovi. Kandidáti usazení v křeslech postupně odpovídali na otázky, které se týkaly protikuřáckého zákona, držení zbraní, církevních restitucí a také migrace. „Zemanovi sedla zvolená témata, která mohl prodat své cílové skupině,“ komentoval výběr okruhů Joachymstál.

Králová poznamenala, že Zemanovi pomohlo, když TV Prima nezařadila mezi témata financování kampaně. Oba kandidáty přišli podpořit jejich manželky a nejbližší spolupracovníci i další příznivci. Ti v sále vytvářeli hlučnou atmosféru. Výkřiky a potlesk často oba uchazeče o prezidentský úřad přerušovaly. Králová atmosféru přirovnala k fotbalovým zápasům. Druhou prezidentskou debatu odvysílá ve čtvrtek Česká televize.

Joachymstál duel vidí jako Drahošovu jedinou šanci na odvetu. „Pokud chce v této vyrovnané volbě uspět, musí uspět a přijít s razantním rétorickým stylem a pokusit se minimálně o remízu,“ míní.

Hůl, podejte mi hůl

Investigativní novinář Jaroslav Kmenta se pozastavil nad momentem, kdy Jiří Drahoš přišel k Miloši Zemanovi a podával mu po duelu ruku. „′Hůl, podejte mi hůl...,′ volal Zeman na konci Cirkusu Prima. Na pódium vběhla ochranka, podala mu ji. A stála poblíž, aby neupadl. Pak stěží vstal, v pokrčení zdravil. Tragičtější ′podzim′ politické kariéry dinosaura, který na to už vážně nemá, jsem neviděl,“ napsal Kmenta.

Voříšek pod palbou kritiky

První střet Zemana s Drahošem před 2. kolem prezidentské volby vyvolal na sociálních sítích vlnu reakcí. Primu, moderátora Voříška ani samotný formát debaty lidé nešetřili.  „K debatě na Primě se raději ani nepřihlásil Islámský stát...“ uvedl Stanislav Holý. 

Nad moderátorským výkonem Karla Voříška se pozastavil i sportovní komentátor Jaromír Bosák. „Nějak jsem se v debatě na Primě ztratil. Vůbec netuším, kdo je moderátorem...,“ poznamenal. „Hele, Voříšek tam ještě je. Nevím proč, když to moderuje Zeman,“ přisadila si mluvčí ODS Jana Havelková.

Ještě ostřeji se do Voříška pustil Matěj Prášil z Demagog.cz. „Jediný, kdo mě v prezidentském Duelu na TV Prima přesvědčil, byl Karel Voříšek - a to o tom, že je naprosto špatný moderátor,“ napsal.

Kritický byl i bývalý mluvčí vlády Bohuslava Sobotky Martin Ayrer. „Prezidentská TV debata také ukázala, bez ohledu na šílenou úroveň jejího formátu, v jak nepříliš dobré kondici oba kandidáti vlastně jsou. Jeden v oblasti zdraví, slušnosti a důstojnosti, druhý v umění argumentace či politické zkušenosti,“ připojil svůj poznatek.

Vystupování v diskuzích se dá naučit, hulvátství se neodnaučí

Že Jiří Drahoš nepřesvědčil, co se síly argumentů týče, tolik, jako Miloš Zeman, nad tím mávl rukou ředitel vysoké školy CEVRO Jiří Kozák. „Vystupování v diskusích se dá naučit. Ostatně Zeman to dělá téměř celý svůj život. Hulvátství se Zeman neodnaučí a ta ruská partička kolem něj taky jen tak nezmizí,“ míní.

To internetový podnikatel a autor služby Hlídač státu Michal Bláha, kterého neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček označil za svého možného kancléře, podotkl: „Jako člověk a politik vyhrál Drahoš. Jako rétor a bavič vyhrál Zeman. Prima TV prohrála ve všech oblastech.“

Někdejší velvyslanec v USA či Velké Británii, dnes ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský podotkl, že Jiří Drahoš nevyhrál jediný hlas zemanovců a neplatilo to ani naopak.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Pravidla financování kampaně najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zada ( 25. ledna 2018 12:53 )

Prima jede!!!!Pane Voříšek a TV Prima, kašlete na ty rádobyodborníky. Záleží jak to vzal divák. Za mě mohu prohlásit že jako "kotel" dobrý. I moderátor. Ono se nedá diskutovat s někým, kdo ničemu nerozumí a plácá nesmysli a čte z bloku v uchu naslouchátko pro nápovědu, jako Drahoš. Má to těžký, má to těžký, má to těžký. To co zná Miloš Zeman nejde nabiflovat. Praxe je nehraditelná, škola není patent na rozum! Stížnosti pana Drahoše jsou stížnosti žáka 8 třídy který neudělal reparát, protože máma vařila a klepala pokličkou a on se nemoh učit)))) Drahoš se odepsal sám a jeho paní mu svými výroky pomohla! Pan Voříšek bylo to dobré , a dejte na to co říkají občané a ne nějací "odborníci".

luder ( 25. ledna 2018 12:51 )

Jiří Drahoš,člen Muslimského bratrstva od roku 2006… https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26993278_400145657101630_846371637486007881 1_n.jpg?oh=f7d6095f2c94daca931d1430c3b1de62&oe=5AE23AEF  

SL0N ( 25. ledna 2018 09:01 )

Socan68: propagandujete, ale z opačné strany než to vaše Rusko. Neovlivni.cz Sabiny Slonkové je propagační web spravovaný a placený americkou politickou neziskovkou Open Source Foundation extrémního neomarxisty, rozdmýchávače konfliktů, miliardáře George Sorose http://neovlivni.cz/tag/nadace-osf/ Toto není důvěryhodný zdroj, stejně jako DVTV (reportérka Drtinová byla ještě minulý rok ředitelka české dceřiné společnosti Open source Foundation) Dohledatelné na webu. Neovlivni musí stranit Drahošovi, protože jeho poradci J.Janda a P.Kolář tvoří manipulační politickou neziskovku Evropské Hodnoty, a tato je placena z OSF právě Sorošem. Soroš tedy finanucuje a poskytuje poradce J.Drahošovi a vlastní neovlivi.cz

luder ( 25. ledna 2018 08:07 )

Hodně Zemana Drahoš rozesmál tím, když říkal, že by sestavením vlády pověřil vítěze voleb; jako by ty volby Babiš nevyhrál; podle Drahoše vyhrál zřejmě Kalousek! Ten Drahoš snad přicestoval někde z Austrálie jinak není ani možné, aby vykazoval takové neznalosti, kterých byla celá řada!

luder ( 25. ledna 2018 01:05 )

Docela mne překvapilo, že Drahoš si kromě falešných brýlí přinesl blok na poznámky a naslouchátko. Neslouží mu paměť a je snad hluchý? Že se o takovém zdravotním problému média kriticky nezmínila, když tak kritizují Zemanovy nohy. Řekl bych, že při jednání jsou víc potřebné uši, nikoli nohy, aspoň pro vyspělejší primáty dorozumívající se jazykem. Nebo je na tom tak bídně, že potřebuje nápovědu, aby ze sebe vůbec něco dostal? I to jsme už v televizi zažili jako ukázku ubohého podvodu. Drahoš každopádně zaujal spíš poskakováním a kvalitním našminkováním, než tím, co řekl. Může se tedy kvalifikovat na olympiádu šedesát plus, ale sotva na pozici reprezentanta státu a vůdce národa, aspoň ne evropského. Drahoš každopádně předvedl slušnou dávku základních neznalostí, počínaje vystoupenm Zemana v OSN. To také byla jeho jediná slušnost. Brzy mu evidentně začaly povolovat nervy a stával se agresivním a Zemana napadal. Ten odpovídal s nadhledem veselými bonmoty. Možno říci, že ten slušnější a civilizovanější byl v debatě právě Zeman. Bez ohledu na nářek drahošovské propagandy, která se dlouhodobě snaží zaměňovat zbabělost a neschopnost za slušnost. Kdo neví, tak mlčí nebo okecává, stejně jako Drahoš. Pokud bychom se dostali na vyjadřovací úroveň Drahošových podporovatelů typu radního Zelenky, museli bychom konstatovat, že Zeman použil Drahoše jako medvěd zajíce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa