Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Když to bude černoch, střílejte,“ školil šéf policie nováčky. Amerika je v šoku

Autor: Darina Jíchová - 
23. ledna 2018
21:19

Americkou veřejnost šokoval případ policejního šéfa z Kentucky Todda Shawa (50), který své svěřence nabádal k rasismu. Potvrdily to i dokumenty předložené před soudem. Důkazy obsahují zprávy a záznamy školení, které Shaw provedl. „Kašlete na správnou věc, když to bude černoch, rovnou střílejte,“ vybízel nováčky. Shaw byl kvůli svým rasistickým výrokům suspendován a následně vyhozen od policie.

Strážníci, kteří školením prošli, si nepřejí být jmenováni. Vypověděli však, že jeho chování je velmi rozrušilo. Řekl jim, že mají střílet na afroamerické teenagery, když je přistihnou, jak například kouří marihuanu. „Znepokojivé příspěvky plné rasistických narážek sdílel i na svém Facebooku,“ uvedl jeden z mladších policistů, který se Shawem spolupracoval.

Shaw strávil u policie 30 let a až do listopadu sloužil jako výkonný policejní šéf v okrsku Jefferson ve státě Kentucky. Všechno prý začalo u soukromých zpráv, ale jeho extrémně rasistické názory se začaly projevovat i v práci. Bylo odhaleno, že měl zmařit vyšetřování sexuálního násilí právě proto, že obětí byl Afroameričan a pachatel běloch. Byl kvůli tomu už jednou vyslýchán, je pravděpodobné, že případ bude znovu otevřen.

„Matku ojeď, otce zastřel.“

Soukromé zprávy pochází z let 1995 až 2009, kdy sloužil jako seržant u metropolitní policie v Louisville. Jednalo se o konverzaci s mladším kolegou, který se ptal na to, co dělat, když teenager nebude sám, ale s rodiči. „Říkal jste, že černochy máme střílet, ale co když u toho budou rodiče?“ psal jeden ze strážníků. „Když to bude matka a bude dost pěkná, ojeď ji. Když to bude otec, bude bílej a dost pěknej, přiveď ho na stanici, ať mi ho tam vykouří. Když to bude černoch, zastřel jeho i kluka,“ odepsal Shaw.

Muž protestuje proti bělošskému extrémismu. Muž protestuje proti bělošskému extrémismu. | Reuters

Dvojice si mezi sebou vyměnila stovky zpráv, soud je označil za nechutné. O rasismu a xenofobii není pochyb. Shaw v jedné z nich napsal, že pokaždé, když vidí černocha, má chuť vzít zbraň a zastřelit ho. Prokurátor Mike O’Connell, který se případem zabývá, uvedl: „Nikdo, kdo sdílí tyto nechutné rasistické postoje, by neměl sloužit u policie a rozhodně by neměl mít zbraň. Je ostudou všech strážců zákona. Jen kvůli němu a jemu podobným má policie špatnou pověst,“ řekl O’Connell.

Byla to jen hra, tvrdí právník

V celém procesu se čeká na Shawovu výpověď. Jeho právník Michael Burns zatím řekl k případu jediné: „Můj klient není v žádném případě rasista. Jedalo se jen o hru. Činy mluví za vše a pan Shaw má za sebou příkladnou kariéru policejního strážníka,“ uvedl Burns, ve čtvrtek dokonce požádal soud, aby zamezil přístup nežádaných osob na facebookový účet svého klienta. Dosud získaná data chce Burns nechat vyškrtnout z vyšetřování.

Soudkyně Judith McDonald-Burkmanová ale jeho žádost zamítla. Shaw byl v době začátku vyšetřování zástupce policejního šéfa a posléze se stal i velitelem okrsku a proti němu vznesená obvinění jsou více než závažná. „Případ vyžaduje podrobné zkoumání a měl by být přístupný veřejnosti,“ rozhodla McDonald-Burkmanová. „Chápu, že data získaná z Facebooku mohou být ponižující pro Shawa, ale pro nás jsou to usvědčující důkazy,“ dodala soudkyně.

Pro rasisty není u policie místo

„Materiály odhalují názory a předsudky, nad kterými by se měli všichni pozastavit. Pokud se prokážou být pravdivé, rasističtí lidé jako on nemají žádné místo u policie. Nelze totiž věřit, že by byli schopni spravedlivě dodržovat zákon,“ zněl prozatímní verdikt McDonald-Burkmanové.