Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tereza promluvila! O podmínkách ve vězení, dostala balíček a ví, kdy bude soud

Autor: ČTK ljš - 
23. ledna 2018
13:19

Konečně kontakt se světem! Češku Terezu (21), která byla na letišti v Láhauru zadržena s devíti kilogramy heroinu, navštívil v pákistánském vězení právník a také honorární konzul. Podle ministerstva zahraničí ve středu zřejmě znovu předstoupí před soud. 

„Počítáme s tím, že zítra (ve středu) by měla skončit vazba a mělo by být soudní stání, které se zřejmě bude týkat rozhodnutí o prodloužení vazby,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Češka má k dispozici právníka. Pákistánští celníci ženu zadrželi před dvěma týdny, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek (AFN) cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. V jejím kufru našli devět kilogramů drogy.

Valentová řekla, že Pákistánci Češce umožnili setkání s honorárním konzulem, který jí poskytl potřebné informace. „Předal jí vzkazy od rodiny, doporučil jí, aby spolupracovala s vyšetřovateli,“ uvedla mluvčí. „Zdravotně je na tom dobře, na podmínky ve věznici si nestěžovala,“ doplnila. Dívka také dostala balíček základních potřeb, který pro ni připravili zaměstnanci ambasády v Islámábádu.

Video  Kamarádka zadržené pašeračky Terezy (21): Jak jsme jezdily za klienty do Švýcarska...  - Petr Macek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Termín soudního líčení, v němž se bude rozhodovat o případné vině zadržené, zatím stanoven nebyl. 

Pákistánská média se případu věnují velmi obšírně. List Daily Pakistan například v úterý uvedl, že jistý Nikolaj Ivanov, který o sobě tvrdí, že je český občan, pohrozil Pákistánu teroristickými útoky, pokud Češka nebude do 48 hodin propuštěna na svobodu. Minulý týden zase pákistánská televize Samaa upozornila na twitterový účet, prostřednictvím kterého Češka údajně komunikovala z vazby.

Video  Simona H. o Terezině příteli Tárikovi: Jak to bylo s drogami? Má z něj strach? Kolik za cestu dostala?  - Petr Macek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

majojo ( 24. ledna 2018 01:24 )

Hoď tam i Kalouska a spol.

gutta ( 23. ledna 2018 21:40 )

prave vam odsudili 70 rocneho deduska za pasovanie kokainu na 27rokov... asi to mate v krvi.

gutta ( 23. ledna 2018 20:37 )

za j3b4cku dostala telefon na celu. Cechckovia to vedia

iFender ( 23. ledna 2018 20:26 )

Pane jak se ten nas "DEMOKRATICKY " stat stara o Luxusni "kurvicku".Mili "DEMOKRATE" ona nemela autonehodu ona pasovala heroin(9 kg) a vy se muzete ztrhat.Havloidi zatraceni!

subrosa1976 ( 23. ledna 2018 19:52 )

No Ty ne, podle mojí výplatní pásky já, mám srážky, jako hrom!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání