O uzavírce Libeňského mostu nečekaně informoval generální ředitel Technické správy komunikací Petr Smolka ve čtvrtek 18. ledna. Most, jehož část je v havarijním stavu, byl pro auta a tramvaje znepřístupněn hned záhy – v noci ze čtvrtka na pátek.

Na vylepení aktuálních jízdních řádů měl tedy dopravní podnik celý víkend, přesto se cestující v pondělí nestačili divit. Jízdní řády vyvěšené na zastávkách po celé Praze totiž s uzavírkou Libeňského mostu mezi Holešovicemi a Palmovkou nepočítají. „Vyvěšené jízdní řády reflektují plánovaný stav od 22. 1., tedy pouze s výlukou na Malé Straně, které byly plánovaně připraveny,“ sdělila Blesk.cz mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Platné informace mohli cestující získat jen pomocí webových stránek či mobilní aplikace, které byly k dispozici od neděle. 

Dopravní podnik v současnosti pracuje na nápravě. „Dnes v dopoledních hodinách byly jízdní řády zkompletovány a připraveny k vývěsu na zastávky, který v tuto chvíli probíhá,“ doplnila Řehková. Aby ke zmatkům spojeným s nesprávnými řády docházelo co nejméně, poslal dopravní podnik na frekventované dopravní uzly Prahy informátory, na něž se lidé budou moci obrátit ještě během úterý.

Libeňský most v noci uzavřou, podívejte se, kudy povede MHD.
Autor: Hlavní město Praha

Uzavřen do odvolání

Libeňský most byl uzavřen 19. ledna v jednu hodinu ráno až do odvolání, používat ho mohou jen cyklisté a pěší. Důvodem je havarijní stav jedné z konstrukcí libeňského soumostí, na kterou nesmí tramvaje či auta těžší než pět tun. Most bude uzavřen minimálně tři týdny, s takovým časovým horizontem ale zástupci města spíše nepočítají. 

Město zároveň rekonstruuje Zenklovu ulici, což do začátku června znamená uzavření tramvajové trati na pravém břehu Vltavy mezi Palmovkou a Bulovkou. Magistrát za náhlé uzavření mostu sklízí kritiku. Překonání mostu nabídne svým uživatelům i společnost Rekola, která po konzultaci s TSK, Ropidem a městskými částmi spustí na mostě náhradní cyklodopravu.

Fotogalerie
56 fotografií