Zmatek, křik, plameny i obrovské nasazení a odvaha pražských hasičů a záchranářů. Takto to vypadalo v sobotu večer, kdy jeden z pražských hotelů v centru města zachvátily plameny. Kvůli nenadálé alarmující situaci byl již potřetí za poslední dobu vyhlášen tzv. traumaplán, který se vyhlašuje v případech vyššího počtu zraněných osob.

Při požáru zemřeli nejméně čtyři lidé. Dva z nich skonali na místě, jednalo se o Jihokorejku (†20) a Němce (†21). Další žena německé národnosti (†21) zemřela po převozu do nemocnice. Totožnost poslední oběti policisté zatím neznají. V současné době jsou v nemocnicích už jen dva pacienti, kteří utrpěli újmu na zdraví.

Jak to na místě vypadá nyní?

V současné době je bezprostřední oblast hotelu uzavřena policejní páskou. Okna hotelu jsou otevřena dokořán, nebo na některých místech vytlučena. Na chodnících se válejí střepy z okenních tabulí.

Video
Video se připravuje ...

Video, ze kterého mrazí: Hasiči-hrdinové před hotelem oživují lidi vynesené z ohnivého pekla. Blesk

Ulice byla okolo poledního tichá a vylidněná, jako by se jí kolemjdoucí stranili. Hotel prozatímně stráží „dobrovolní“ hlídači, aby se do jeho prostorů skrze otevřená okna nikdo nevloupal. Redaktor Blesk.cz se snažil spojit s majitelem hotelu, avšak marně.

Ještě se neví, co k požáru vedlo

Údajně měla se vznikem požáru souviset hotelová klimatizace. Vyšetřovatelé však nadále prověřují všechny možnosti za asistence znalců i hasičů. Podle vyjádření právního zástupce vlastníka hotelu Václava Vlka, které má k dispozici ČTK, měl hotel předpisy požární bezpečnosti v pořádku.

Policie ČR případ projednává kvůli podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Evakuováno muselo být celkem 34 lidí, a někteří z nich museli být na místě resuscitováni. Podle odhadu hasičů by škoda měla dosahovat až 20 milionů korun. Podle údajů, které jsou dostupné v Obchodním rejstříku katastru nemovitostí, stál hotel v roce 2006 196 milionů korun. Vlastní jej španělský hotelový řetězec Hotusa, který v Praze vlastní další dva hotely.
Fotogalerie
18 fotografií