Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Táta pašeračky Terezy (21) v pákistánském vězení: Vloží se do heroinového případu

Autor: ljš - 
29. ledna 2018
11:04

Než pašeračku Terezu H. (21) zadrželi celníci s devíti kilogramy heroinu na letišti, tesknila na svém Instagramu po domově. To ještě netušila, že ji čeká nekonečný pobyt v drsných podmínkách pákistánského vězení a že na zprávy z domova bude čekat jak na smilování. 

Tereza byla dlouho v pákistánském vězení v izolaci. Nesměli za ní ani pracovníci ambasády, minulý týden si ale konečně mohla promluvit v mateřském jazyce. Minulé úterý se totiž setkala s honorárním konzulem České republiky v Pákistánu. „Předal jí vzkazy od rodiny, doporučil jí, aby spolupracovala s vyšetřovateli,“ uvedla mluvčí Michaela Lagronová. Tereza je na tom podle konzula po zdravotní stránce dobře. „Na podmínky ve věznici si nestěžovala,“ uvedla mluvčí.

Dívka také dostala balíček základních potřeb, který pro ni připravili zaměstnanci ambasády v Islámábádu. Lagronová už Blesku dříve řekla, že je z rodiny v kontaktu především s Tereziným otcem.

Ten chce podle zdroje britského listu The Sunday Times se svou dcerou co nejdříve mluvit a zvažuje, že by se za ní do Pákistánu vydal. Naděje na to, že by se Tereza mohla v nejbližších měsících dostat zpátky do vlasti, totiž nejsou příliš velké. Jednání o jejím vydání budou moct začít až po vynesení rozsudku. Pákistán pak bude trvat na tom, aby si trest odseděla v Česku v plné výši.

Terezu H. na mezinárodním letišti v Láhauru zadrželi celníci údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek při cestě na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Podle zdrojů Customs Today Češka vypověděla, že věděla o předmětech ukrytých v jejím zavazadle, nevěděla však, že jde o heroin.

Za pašování drog v Pákistánu obvykle padají velmi vysoké tresty, přičemž hrozí i trest smrti. Před několika lety byla v této islámské republice odsouzena na doživotí Britka, u níž se našlo 63 kilogramů heroinu.

Video  Kamarádka zadržené pašeračky Terezy (21): Jak jsme jezdily za klienty do Švýcarska…  - Petr Macek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video  Zpověď Simony H., společnice pašeračky Terezy (21): V Pákistánu jsme byly spolu! Jak to tam chodilo?  - Petr Macek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání